A DK-s Czeglédy posztja után az terjed, hogy a vendéglátóhelyeken nem kérhetik el a védettségi igazolványt, de ennek épp az ellenkezője igaz

2021. május 12. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány napja meglepő állítást tett a DK szombathelyi politikusa: Czeglédy Csaba arról posztolt, hogy az oltási igazolvány nélküliek másodrendű állampolgárok, ezért ellenállásra buzdított, és kétségbe vonta, hogy a vendéglátóhelyeknek joguk lenne ellenőrizniük az igazolványt. Ez azóta nagyot fut az oltásellenesek között, egy alapvető baj azonban van vele: jogilag teljesen megalapozatlan.

Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció szombathelyi képviselőjelöltje, ezért is volt meglepő, hogy a személyes Facebook-oldalán hétfőn arról értekezett, hogy az oltási igazolvány nélküliek korlátozva vannak az alapvető szabadságjogaikban, polgári ellenállásra buzdított, és abban sem foglalt állást, hogy a vakcinák hatékonyak-e. Ahhoz képest, hogy a Fidesz hónapok óta oltásellenesnek bélyegzi az ellenzéket, akik azóta próbálják kommunikálni, hogy ők nagyon is oltáspártiak, és csak a keleti vakcinák érdemi vizsgálatok nélküli bevezetése ellen emeltek szót, elég váratlan volt, hogy a DK politikusa hirtelen oltásszkeptikus húrokat kezd pengetni, és mindezt hangsúlyozottan jogászként teszi, mintha az ellenállásnak komoly jogi alapja is lenne.

Czeglédy a posztjában egyebek mellett azt állította, hogy az oltottság ténye személyes adat, amit ezért nem is lehet csak úgy firtatni, és nem lehet ez alapján megtagadni szolgáltatásokat sem. „Sem étteremben, színházban, sportrendezvényen senkinek nincsen joga ahhoz, hogy más egészségügyi személyes adatát megismerje, arról nem is beszélve, hogy bár rendelet van róla, felettébb aggályos, hogy igazoltatással jár egy étterembe vagy edzőterembe való belépés” – írta az ellenzéki politikus. Posztját azóta több ezren osztották meg olyan szöveggel, hogy íme, a bejegyzés bizonyítja, hogy az éttermekben, állatkertekben, edzőtermekben nem kérhetik el a vendégek védettségi igazolványát.

Mint azonban a Facebook Magyarországon márciusban elindult tényellenőrző oldala, az AFP írja, ez a jogi értelmezés annyira gyenge lábakon áll, hogy konkrétan az ellenkezője igaz. Normális körülmények között ugyan valóban csak a hatóságok szólíthatnának fel a személyazonosság igazolására, de a járványügyi veszélyhelyzetben külön kormányrendelet (a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet 1/A. §-a, valamint a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 2/A. §-a) írja elő, hogy a személyzetnek nemcsak joga, de kötelessége is ellenőrizni a vendégek védettségi igazolványát, és ellenkező esetben meg kell tagadniuk a belépést.

A tényellenőrző oldalnak ezt erősítette meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője is. Mint Asbóth Márton, a TASZ magánszféraprojekt-vezetője kiemelte, a kormányrendelet értelmében egy étterem/kávézó/edzőterem, ahol nem kérik el a védettségi igazolványt, komoly szankciókkal számolhat, ami akár a hely egy évre szóló bezárását is jelentheti.

„A rendeletben foglaltak megsértése esetén, vagyis ha az adott szolgáltató nem ellenőrzi, hogy a szolgáltatást igénybe venni kívánó állampolgár rendelkezik-e védettségi igazolvánnyal, valóban szankcionálható, mégpedig 100 000 Ft-tól egymillió (szálláshely esetén hárommillió) forintig terjedő bírsággal, vagy akár egy évre szóló bezáratással”

– írta Asbóth Márton az AFP-nek.

A Czeglédy Csabára hivatkozó, Facebookon terjedő poszt arról, hogy a vendéglátóhelyek nem kérhetik el a védettségi igazolványt, jogilag téves. Forrás: AFP Ténykérdés.
A Czeglédy Csabára hivatkozó, Facebookon terjedő poszt arról, hogy a vendéglátóhelyek nem kérhetik el a védettségi igazolványt, jogilag téves. Forrás: AFP Ténykérdés.

A járványügyi korlátozások Gulyás Gergely tájékoztatása szerint legalább a nyár végéig érvényben maradnak. Addig, ha valaki mondjuk be akar ülni egy étterem belső részébe, ezt csak védettségi igazolvánnyal teheti meg, az étterem személyzetének pedig kifejezetten kötelessége elkérni a védettségi igazolványt és személyigazolványt – igaz, az így megismert adatokat nem tárolhatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!