Kína egy értelmetlen válaszvonalat húz ki a Mount Everest tetején a koronavírus miatt

2021. május 10. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Választóvonalat húznak a kínai hatóságok a világ legmagasabb hegyének tetején, hogy megakadályozzák a 8848 méteres Mount Everestet (Csomolungma) kínai és nepáli oldalról meghódító hegymászók bármiféle keveredését, és ezzel az esetleges koronavírus-fertőzés továbbadását, írta az MTI.

A több évtizedes tapasztalattal rendelkező Ang Tshering nepáli serpa az AP-nek világított rá az intézkedés értelmetlenségére:

Lehetetlen bármiféle válaszfalat emelni a Csomolungma csúcsán, sőt az is elképzelhetetlen, hogy egy légzési problémákkal küszködő Covid-beteg egyáltalán feljusson a csúcsra.

A Mount Everest csúcsa körülbelül egy ebédlőasztalnyi terület, ahol a csúcshódítók rendszerint pár percet töltenek, fotókat készítve és gyönyörködve a 360 fokos panorámában. A legtöbb hegymászó oxigénpalackkal jut fel, sokuk le sem veszi azt, így a fertőzés átadásának még kisebb az elvi lehetősége.

A Mount Everest tömbjeFotó: Prakash Mathema/AFP
A Mount Everest tömbjeFotó: Prakash Mathema/AFP

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint tibeti hegyi vezetők kisebb csoportja megy fel a csúcsra, hogy a már úton lévő alpinistákat megelőzve, egy közelebbről nem részletezett elválasztóvonalat létesítsenek a talpalatnyi helyen a kínai és nepáli oldalról érkezők szétválasztására. A jelentés szerint a kínai oldalon feljutó hegymászóknak szigorúan tilos átlépni a választóvonalat, bárkivel vagy bármivel érintkezni a nepáli oldalon.

Az Everest kínai – északi – oldaláról jelenleg 21, szigorúan ellenőrzött hazai hegymászó tart a csúcsra, további 17 kínai állampolgárnak az északi hegyoldalon való túrázásra adtak engedélyt. Elővigyázatosságból Kína idén nem engedte meg külföldieknek a Csomolungma megmászását a járványveszély miatt. Az országban elméletileg felszámolták a pandémiát: pénteken 7, szombaton pedig csak 8 fertőzést jelentettek, mindet külföldről hazatérő kínaiak körében.

A szomszédos, valutahiánnyal küszködő Nepál 408 külföldinek adott ki engedélyt az Everest megmászására, többek közt az erdélyi Varga Csaba is erről az oldalról próbál majd feljutni pótlólagos oxigén nélkül.

Nepálban tombol a járvány: pénteken minden korábbinál több, 9023 új esetet regisztráltak. A nepáli hatóságok ezzel együtt tagadják, hogy jelen lenne a koronavírus a Mount Everesten. Egy norvég hegymászó a múlt héten azt közölte az AP-vel, hogy covidos lett, ő azóta jobban van, és elhagyta az országot.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!