4,7 millió izraeli oltás alapján is 95 százalékos a Pfizer hatékonysága

2021. május 7. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

4,7 millió ember beoltása után, bő két hónap adatai alapján 95,3 százalékos hatékonysággal nyújtott védelmet a Pfizer-BioNTech vakcinája – derült ki az oltottak arányát tekintve élen járó Izrael oltási programjának adataiból. A 9,1 milliós országban Január 24. és április 3. között beoltották az ország 16 év feletti lakosságának 71 százalékát.

Ezalatt az idő alatt a járvánnyal összefüggésben 1113 ember halt meg – a hét százalékkal népesebb Magyarországon ugyanezen idő alatt 9500 –, 232 ezren fertőződtek meg, 7694 ember került kórházba, 4481 volt kritikus állapotban.

A teljes védettséget a második oltás utáni hetedik naptól számították a vizsgálatban. A védelem a 95,3 százalékos összesítes mellett a legfontosabb mutatóban még hatékonyabbnak bizonyult:

a halálos kimenetetű fertőzés ellen 96,7 százalékos biztonságot nyújtott, a teljes, 16 év feletti lakosság körében, beleértve a legidősebb, 85 év feletti korosztályt is.

A tünetmentes fertőzéssel szembeni védelem 91,5 százalékos az április eleji adatok alapján, a tünettel járó fertőzéssel szemben 97 százalékos, a súlyos tünetek megelőzésében 97,5 százalékos hatékonyságot mutatott a vakcina.

Az átoltottság növekedése szoros összefüggést mutatott a fertőzések csökkenésével, minden korcsoportban.

Az összesített adatok megerősítik a korábbi, márciusi kimutatásban mérteket, amelyek hasonló védettséget jeleztek a Pfizer-BioNTech oltásával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!