Magyarországról még nem lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni

2021. május 7. – 21:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május második felétől tizenkét országból és térségből lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni – jelentette be pénteken Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A zöld kategóriás országok listájára egyelőre nem került fel Magyarország, amely a sárga, továbbra is karanténkötelezett országok között van – írja az MTI.

Skócia, Wales és Észak-Írország eddig még nem közölte, hogy mikor enyhíthetik a szigorú utazási korlátozásaikat.

A brit kormány rendelete alapján a közlekedési lámpákhoz hasonló, színkódos rendszer határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet beutazni:

  • A zöld kategóriába sorolt országokból karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni.
  • A sárga kategóriába sorolt országokból érkezőknek legalább öt napig kell házikaranténba vonulniuk.
  • A piros kategóriába sorolt országokból csak brit vagy ír állampolgárok térhetnek vissza, ami után tíz napot kell egy karanténszállodában tölteniük a saját költségükön.

A miniszter elmondta, hogy május 17-től háromhetente fogják felülvizsgálni az országok besorolásait, valamint azoknak is koronavírus-tesztet kell végeztetniük indulásuk előtt és érkezésük után, akik a zöld kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.

A pénteki ismertetés szerint egyelőre Portugália, Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, a Falkland-szigetek, a Feröer-szigetek, az együtt nyilvántartott Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, valamint Szent Ilona, Tristan da Cunha és az Ascension-sziget kerültek fel a zöld utazási listára.

A közlekedési miniszter hozzátette: „sajnálja, hogy az olyan kedvenc nyári úti célok, mint Franciaország, Görögország és Spanyolország még nem szerepelnek” a zöld listán. Ezek egyelőre a sárga listán maradnak, akárcsak Magyarország.

Angol szurkolók nélkül rendezhetik a BL-döntőt

Törökország, a Maldív-szigetek és Nepál május 12-től kerül fel a piros listára, ami azt jelenti, hogy az innen hazaérkezőknek a brit kormány által kijelölt karanténszállodába kell költözniük tíz napra – írja a BBC.

Törökország az elmúlt hetekben a negyedik helyet foglalta el a világon a napi új koronavírusos esetek listáján, ezért a kormány országos zárlatot hirdetett május 17-ig. Ezzel némileg sikerült megfékezni a járvány terjedését, a napi esetszám április közepén még 63 ezer volt, szerdán viszont már 27 ezer alá csökkent.

A Bajnokok Ligája-trófea Isztambulban 2021. április 21-én – Fotó: ONUR COBAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
A Bajnokok Ligája-trófea Isztambulban 2021. április 21-én – Fotó: ONUR COBAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Bajnokok Ligája idei döntőjét az isztambuli Atatürk-stadionban rendezik május 29-én, jelen állás szerint 25 ezer néző előtt. A Chelsea és a Manchester City döntőjére mindkét klub 4000 belépőjegyet kapna, ám a kormány pénteki bejelentése után kérdésessé vált, hogy angol szurkolók egyáltalán ott lehetnek-e a meccsen.

Grant Shapps mindenesetre azt mondta, hogy a szurkolóknak nem kéne Törökországba utazniuk. Egyelőre az sem világos, hogy a játékosok mentességet kapnának-e a karantén alól, de ha nem, az befolyásolhatja a június 11-én kezdődő Európa-bajnokságot is.

Az angol sportmédiában napok óta kiemelt téma, hogy a meccset Angliában kellene megrendezni, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ragaszkodik Isztambulhoz, és csak a török kormány kérésére helyezné át a döntőt. A miniszter elárulta, hogy az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) tárgyalásokat folytat az UEFA-val. „Nyitottak vagyunk a rendezésre, a végső döntést az UEFA hozza meg” – tette hozzá.

Isztambul eredetileg a 2020-as BL-döntő házigazdája lett volna, ám a koronavírus-járvány miatt teljesen átszervezett szezon végül Lisszabonban ért véget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!