Gulyás szerint az itt élő, dolgozó, adózó külföldi állampolgárok eddig jogellenesen kaptak oltást

2021. május 6. – 13:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyarország területén élő külföldiek oltása szervezetten most kezdődik meg, regisztrálni már regisztrálhatnak, sajnos egy technikai hiba miatt időpontot még nem foglalhatnak, ezen az informatikai fejlesztők már dolgoznak, tehát eddig ez a probléma nem nagyon állhatott elő, ha valaki nem jogellenesen kapott oltást. Magyarország területén a külföldiek oltása majd most kezdődik meg.”

Így válaszolt Gulyás a csütörtöki kormányinfón a Telexnek arra, miszerint több külföldi állampolgárságú olvasónk jelezte az elmúlt hetekben, hogy bár évek óta Magyarországon élnek, letelepedtek, itt dolgoznak, tajszámmal, lakcímkártyával rendelkeznek, az oltás után nem kaptak védettségi igazolványt. Ezzel pedig minimum augusztusig elvágták őket azoktól a lehetőségektől, amiket a négymillió beoltott után a védettségi igazolvánnyal rendelkező lakosok élvezhetnek (vendéglátóhelyek belterei, mozik, színházak, fürdők, sportesemények, könyvtárak látogatása stb.) Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük a kormánytól, hogy:

  • A Magyarországon élő, dolgozó, tajszámmal rendelkező külföldi állampolgárok miért nem kaphatnak védettségi igazolványt az oltás után? A rendszer nem tudja kezelni a nem magyar személyi igazolványokat? Ha így van, mit tesznek ennek kiküszöbölésére, és mikorra várható ennek a megoldása és az eddig elmaradt védettségi igazolványok kiküldése?

A kérdést-választ itt nézheti meg videóban is:

Gulyás válasza több ponton is érdekes:

  • Az elmúlt hetekben, hónapokban a hivatalos kormányzati regisztrációs oldal egyáltalán nem gátolta meg a külföldi állampolgárságú lakosokat, hogy regisztráljanak az oltásra, hiszen tajszámmal ugyanúgy rendelkeznek.
  • Az oldal és a kormány sem jelezte sehol, hogy a Magyarországon élő külföldi állampolgárok nem regisztrálhatnak az oltásra addig, amíg a magyar kormány azt meg nem engedi.
  • A Magyar Közlöny sem említi egyszer sem, hogy nem magyar állampolgárok nem regisztrálhatnak, ahogy azt sem, hogy ha mégis megteszik, és megkapják az oltást, akkor azt jogellenesen teszik.
  • A háziorvosok és az oltópontok is beoltották a behívott, oltásra beregisztrált külföldi állampolgárokat, erről tanúskodik a több olvasói panasz is.
  • Sőt, a járvány alatt a kormány többször elmondta, hogy a magyar állampolgárokkal egyenértékű elbírálás alá esnek azok a lakosok, akik uniós ország állampolgárai, de van magyar lakcímkártyájuk, például a határátlépésnél.
  • És nem utolsósorban, olyan külföldi állampolgárságú, évek óta Magyarországon élő olvasónk sem kapott védettségi igazolványt, aki hivatalosan átesett a koronavíruson.

Eddig az igazolványszám hiánya okozhatta a fennakadást

Az elmúlt pár napban több, oltást kapó külföldi állampolgárságú olvasónk is próbálta megoldani, hogy kapjon védettségi igazolványt.

Egy olvasónk azt írta, lengyel felesége ügyét próbálta elintézni, így bement a kormányablakba. „Kiderült, hogy a hasonló ügyek »sikertelen azonosítás«️ miatt állnak a rendszerben, mert az oltás regisztrálásakor az EESZT-ben nem pipálták ki a Külföldi állampolgár jelölőnégyzetet, amit követően rögzíthették volna az útlevélszámot, a személyiigazolvány-számot és újra a postázási címet. A kormányablakban nem tudtak belenyúlni a rendszerbe, oltópontra irányítottak. Az oltóponton elmondták, hogy sajnos akkor (ápr. 14.) nem tudtak arról, hogy ilyet kell, viszont az első oltást követően ők sem tudják módosítani az EESZT ezen részét, tehát jelenleg megoldhatatlan a probléma. Az üzemeltető dolgozik az update-en, amit követően módosítani lehet majd az első oltáskor felvitt adatokat, ez várhatóan jövő hétre lesz kész, akkor kell újra próbálkozni a kéréssel” – írta olvasónk.

Tippet is adott az oltásra igyekvő külföldieknek: „Addig fontos infó lehet, hogy a külföldiek vigyék magukkal első oltásra az útlevelüket, és ragaszkodjanak hozzá, hogy külföldi állampolgárként regisztrálják őket. A pórul jártak pedig az oltás helyén kérjenek majd adatmódosítást jövő héten, ezt követően automatikusan készül majd az igazolványuk.”

Egy másik olvasónk korábbi cikkünk megjelenése után szintén ezt írta: „azért nem kapták meg a védettségi igazolványt az itthon élő, tajszámmal rendelkező külföldiek, mert nincs az útlevélszám hozzárendelve a tajszámhoz, úgy, mint a magyaroknak, ahol minden információ kötődik egymáshoz. Ezt elfelejtették anno. A mostani, nem tajos külföldieknél ezt már pótolták, és meg kell adni az útlevélszámot is.”

Egy harmadik olvasónk szintén a személyiigazolvány-szám hiányában látta a problémát: „Napokig tartott kideríteni: egy szoftverhiba okozta, hogy nem kaptam védettségi igazolványt. Az EESZT rendszerben nálam mindkét oltásról készült hibátlan dokumentum tajszámmal. Az igazolványt készítő szoftver ekkor automatikusan elindul. Külföldi állampolgárnál hiányzik az igazolványszám, az igazolvány készítése leáll. A rendszer hibás, de ez csak akkor derül ki, ha a külföldi állampolgár hiába vár a védettségi igazolványra. Nincsen hibajelentés arról, hogy az igazolvány készítése elakadt. Az adatrögzítésnél a háziorvos segítője tajszámmal indul. A képernyőn minden rendben, semmi figyelmeztetés, hogy a külföldinek hiányzik az igazolvány száma.”

Gulyás csütörtöki válaszából egyelőre úgy tűnik, azok a Magyarországon élő, letelepedett, tajszámmal rendelkező külföldi állampolgárok, akik ide adóznak, annak ellenére sem voltak jogosultak eddig az oltásra, hogy itt fizetik az egészségbiztosításukat. Így egyelőre kérdés, lesz-e bármilyen megoldása az ügynek, a miniszter válasza nyomán újabb kérdéseket küldtünk az operatív törzsnek és a kormánynak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!