Kilencezer forintnyi támogatást ígér Vučić azoknak a szerb polgároknak, akik beoltatják magukat

2021. május 5. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke szerdán bejelentette, hogy 3 ezer dináros (kb. 9100 forint) támogatást ad az összes olyan 16 év fölötti szerb állampolgárnak, aki beoltatja magát május 30-ig, írja a Magyar Szó az RTS alapján.

Vučić arról is beszélt, hogy a támogatás jár azoknak is, akik már korábban beoltatták magukat. Az elnök szerint azok, akik beoltatják magukat, de mégis megfertőződnek, jogosultak lesznek a fizetett betegszabadságra. Ellenben akik nem oltatják be magukat, de elkapják a vírust, csak fizetetlen betegszabadságra mehetnek.

Szerbiában több konfliktus után végül április 5-én nyitottak ki a teraszok, ezt követően az iskolák és bevásárlóközpontok is. A terasznyitás hétvégéjén lapunk ellátogatott Szerbiába, Belgrádba, Újvidékre és Zomborba, ahol vendéglátósokkal és egészségügyi dolgozókkal, járványszakértőkkel beszéltünk.

Ők arról meséltek, hogy az országban az oltások jól haladnak, viszont kiemelkedően magas a bizonytalankodók és az oltásellenesek száma. Erről Magyarországgal szemben pontos adatokat nem ismerni, statisztikát az oltási hajlandóságról ugyanis a szerbek magánéletének védelmére hivatkozva nem készít a kormány, azt viszont a járványszakértők elmondták, hogy nemcsak az oltásellenesek becsülhető száma, de a napi halálozási adatok is gyakran kozmetikázva vannak.

Az országban az oltásban bizonytalankodók száma főként a keleti vakcináknak köszönhető. Európában a szerb kormány kezdett el elsőként kínai vakcinát használni, és később pont Szerbiában merült fel a gyanú, hogy a kínai Sinopharm-vakcina esetében sok beoltottnál nem indult be a megfelelő szintű antitesttermelés, így szükség lehet egy harmadik dózisra is az oltásból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!