Szabad Európa: Magyarország egyelőre nem vesz részt az uniós zöldigazolvány tesztelésében

2021. április 30. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország nem vesz részt az uniós zöldigazolvány előzetes tesztelésében, így míg egyes uniós országokban már júniusban működőképes lesz a digitális igazolás rendszere, nálunk erre várhatóan júliusig várni kell, írja a Szabad Európa az Európai Bizottság egyik vezető tisztségviselőjére hivatkozva.

A tisztségviselő szerint nagyjából két hét múlva indul is a rendszer tesztelése 16 országgal: név szerint Franciaország, Málta, Hollandia, Luxembourg, Észtország, Svédország, Horvátország, Bulgária, Spanyolország, Olaszország, Litvánia, Németország, Csehország, Ausztria, Izland és Görögország lesznek a digitális igazolási rendszer első alanyai. Május végén csatlakozik a tesztbe néhány másik ország, egyes tagállamok – köztük Magyarország is – viszont úgy döntöttek, egyelőre nem kívánják a rendszert élesítés előtt kipróbálni.

Bár a tesztelés már májusban elindul, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan használni is lehet onnantól kezdve a QR-kód alapú igazolványokat – ugyanis a jogszabályokat is hozzá kell igazítani az új okmány bevezetéséhez, ez pedig akár június közepéig is elhúzódhat.

Mindenesetre legkésőbb júliustól mindenhol biztosan működni fog a nyílt forráskódú rendszer, aminek bevezetésére 1 millió eurós támogatást is nyújt minden tagállamnak az Európai Unió. A rendszer technikai leírása szerint a jogosult állampolgároknak külön kell igényelnie majd az igazolványt, várhatóan a nemzeti egészségügyi rendszertől.

A tervezet szerint az uniós igazolásban szerepelni fog, hogy beoltottak-e valakit koronavírus ellen, hány dózisban és milyen vakcinával – ezek közül csak az EMA által engedélyezett oltásokat kötelező elfogadni. Ha nem oltották be, akkor vagy egy negatív koronavírusteszt (akár hivatalos PCR-, akár hivatalos antigén-gyorsteszt) eredményével lehet beutazni, rajta a teszt típusával és időpontjával – vagy egy igazolással arról, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen.

Az igazolás papíralapon és digitális formában is elérhető lesz, és mindkét esetben egy QR-kódot tartalmaz majd, amit a határátlépéskor kell majd felmutatni. Az ingyenes dokumentumot az uniós állampolgárok és családtagjaik, illetve az EU területén érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok kaphatnák majd meg.