Szabad Európa: Magyarország egyelőre nem vesz részt az uniós zöldigazolvány tesztelésében

2021. április 30. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország nem vesz részt az uniós zöldigazolvány előzetes tesztelésében, így míg egyes uniós országokban már júniusban működőképes lesz a digitális igazolás rendszere, nálunk erre várhatóan júliusig várni kell, írja a Szabad Európa az Európai Bizottság egyik vezető tisztségviselőjére hivatkozva.

A tisztségviselő szerint nagyjából két hét múlva indul is a rendszer tesztelése 16 országgal: név szerint Franciaország, Málta, Hollandia, Luxembourg, Észtország, Svédország, Horvátország, Bulgária, Spanyolország, Olaszország, Litvánia, Németország, Csehország, Ausztria, Izland és Görögország lesznek a digitális igazolási rendszer első alanyai. Május végén csatlakozik a tesztbe néhány másik ország, egyes tagállamok – köztük Magyarország is – viszont úgy döntöttek, egyelőre nem kívánják a rendszert élesítés előtt kipróbálni.

Bár a tesztelés már májusban elindul, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan használni is lehet onnantól kezdve a QR-kód alapú igazolványokat – ugyanis a jogszabályokat is hozzá kell igazítani az új okmány bevezetéséhez, ez pedig akár június közepéig is elhúzódhat.

Mindenesetre legkésőbb júliustól mindenhol biztosan működni fog a nyílt forráskódú rendszer, aminek bevezetésére 1 millió eurós támogatást is nyújt minden tagállamnak az Európai Unió. A rendszer technikai leírása szerint a jogosult állampolgároknak külön kell igényelnie majd az igazolványt, várhatóan a nemzeti egészségügyi rendszertől.

A tervezet szerint az uniós igazolásban szerepelni fog, hogy beoltottak-e valakit koronavírus ellen, hány dózisban és milyen vakcinával – ezek közül csak az EMA által engedélyezett oltásokat kötelező elfogadni. Ha nem oltották be, akkor vagy egy negatív koronavírusteszt (akár hivatalos PCR-, akár hivatalos antigén-gyorsteszt) eredményével lehet beutazni, rajta a teszt típusával és időpontjával – vagy egy igazolással arról, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen.

Az igazolás papíralapon és digitális formában is elérhető lesz, és mindkét esetben egy QR-kódot tartalmaz majd, amit a határátlépéskor kell majd felmutatni. Az ingyenes dokumentumot az uniós állampolgárok és családtagjaik, illetve az EU területén érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok kaphatnák majd meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!