Romlik a helyzet Indiában, kínzó vakcinahiány sújtja az országot

2021. április 30. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

India több államából jelentették pénteken, hogy kifogytak a koronavírus elleni oltóanyagból, így az országban elmarad a hét végére tervezett nagyszabású oltási kampány.

A vakcinahiány elsősorban India nyugati partvidékét és a déli államokat sújtja. Itt a legfontosabb tartomány, az India második legnépesebb államának számító (112 millió fős) Mahárástra. Ennek fővárosa, a több mint 13 milliós Mumbai, ahol pénteken három napra bezárnak az oltópontok. A négy dél-indiai állam egyike, a 60 milliós Karnátaka állam egészségügyi minisztere is azt mondta, mindenképpen elhalasztják az oltási kampányt, és nincs információjuk további vakcinaszállítmányokról – írja az MTI.

Az északnyugati (Mahárástrával szomszédos) szintén 60 milliós Gudzsarát államból pedig azt közölték, remélhetőleg 15 napon belül sikerül elindítani az oltást. Uttar Paradesben, ahol a legtöbb indiai él valamelyest azért jobb a helyzet.

Az egészségügyi minisztérium pénteken 386 452 új fertőzöttet és 3498 halálos áldozatot jelentett az elmúlt 24 órából, szakértők azonban úgy vélik, a valós számok ennél akár tízszer nagyobbak is lehetnek.

India azért még a hivatalos adatok szerint is az Egyesült Államok, Brazília és Mexikó mögött a negyedik legtöbb halálos áldozattal rendelkezik, de nagyon gyorsan fejlődik a mutató, hamarosan már biztosan megelőzi az ország Mexikót. Ami pedig az összes fertőzést illeti, Indiában volt a rekorder Egyesült Államok után a legtöbb megbetegedés, csak amíg az Egyesült Államokat pillanatok alatt bárki kaphat egy drogériában oltást, Indiában nincs elég vakcina.

Szomorú párhuzam, hogy a koronavírust megelőző eddigi egyetlen pandémiának, vagyis a spanyolnáthának is messze Indiában volt végül a legtöbb áldozata. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a múlt héten világszerte regisztrált esetszám 38 százalékát már Indiából jelentették.

Bár India a világ legnagyobb vakcina-előállítója, a gyártók nyersanyaghiányra panaszkodnak, a termelést pedig visszavetette a Serum Institute gyárban január végén történt tűzvész is. Január óta India lakosságának még csak mintegy kilenc százalékát oltották be.

Narendra Modi miniszterelnököt és kormányát sokan bírálják a katasztrofális járványhelyzet miatt: több szakértő a rossz járványügyi adatokat egyebek közt a helyhatósági választások miatt engedélyezett kampánygyűlésekkel, illetve a vallási fesztiválok megtartásával magyarázza.

Indiának több ország ajánlott már segítséget, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, valamint térségbeli riválisai, Pakisztán és Kína is. Csütörtökön a Honda és a Suzuki japán autógyártó vállalat is bejelentette, hogy leállítják több indiai üzemüket, és a gyártási folyamatban – főleg a hegesztésnél – használt oxigénkészleteiket átengedik egészségügyi célokra. Az országba május 1-jén érkezik a Szputnyik V oltóanyag első szállítmánya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!