Vírustagadás és rémhírterjesztés miatt kapott felfüggesztettet egy férfi

2021. április 27. – 15:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ózdi Járásbíróság tárgyalás nélkül felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt egy férfit rémhírterjesztés miatt. A férfi azt állította, hogy nincs koronavírus-járvány.

A Miskolci Törvényszékre hivatkozva azt írta az MTI, hogy a férfi tavaly áprilisban az Ózdhoz közeli településen lévő otthona udvarán készült videófelvételen azt állította, hogy koronavírus nem létezik. A hatályos járványügyi szabályok ellenére arra buzdított, hogy „mindenki jöjjön ki az utcára, ne féljen a koronavírustól, mert nincs, nem létezik, nincs ilyen betegség”.

A felvételt 2020. április 4-én feltöltötték az egyik legnagyobb közösségi videómegosztó oldalra, és körülbelül 1500-szor meg is nézték. Később a felvételt törölték az oldalról.

A bíróság szerint a vádlott cselekménye alkalmas volt a járvány terjedése elleni védekezés akadályozására, illetve meghiúsítására, ezért rémhírterjesztés bűntette miatt egy év tíz hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték. A döntést az ügyészség és a vádlott is elfogadta, így a végzés jogerős.