Több mint 2,5 millió vakcinát szállított eddig Magyarországra a Pfizer

2021. április 27. – 15:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 355 ezer adag Pfizer−BioNTech vakcina érkezett kedden Magyarországra, 30 százalékkal több, mint egy héttel korábban. Ez már a 19. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, így a kiszállított vakcinaadagok mennyisége meghaladja a 2,5 millió adagot – áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében. A friss orosz szállítmány érkezését viszont a magyar kormány jelentette be.

Mint a Pfizer-közleményben írják, a Pfizer négy hónapja szállítja a Covid−19 elleni védekezést támogató vakcináját a magyarországi oltópontokra. A folyamatos ütemterv szerint zajló heti szállításoknak köszönhetően áprilisban közel 1,1 millió adag Pfizer−BioNTech vakcina érkezett az országba.

A Pfizer és a BioNTech 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, mert az a céljuk, hogy idén több mint 2 milliárd adag Covid−19 vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte.

Magyarországra a Pfizer az első negyedévre megbízhatóan leszállított több mint 1,5 millió adag vakcinát, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnövelte az országba szállítandó vakcina dózisok számát. Így áprilisban már közel 1,1 millió adag Comirnaty vakcina érkezett az országba, és csak májusban további 1,3 millió adagra számíthatunk, írják a közleményben.

Oltóközpont Berlinben, ahol Pfizerrel oltanak – Fotó: Michael Kapeller / DPA via AFP
Oltóközpont Berlinben, ahol Pfizerrel oltanak – Fotó: Michael Kapeller / DPA via AFP

Az orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet sajtósainak nem kell fáradniuk sajtóközleményekkel, minden egyes szállítmányukról rögtön beszámol a magyar külügyminiszter és a kormányzati tájékoztató oldal. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden hajnalban is bejelentette, a nap folyamán megérkezik az utolsó előtti szállítmány a Szputnyik V vakcinákból. Kedden összesen 480 ezer adag oltóanyag érkezik, 200 ezer első, 280 ezer második oltásra alkalmas fiolával. (Erről beszámoltunk egy másik cikkben is.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!