Jól működött a kísérleti maszkos koncert Barcelonában

2021. április 27. – 17:41

frissítve

Jól működött a kísérleti maszkos koncert Barcelonában
Rajongók várják a koncert kezdetét a március 27-i eseményen – Fotó: Lluis Gene / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy hónapja Barcelonában megrendezett 5000 fős járványügyi kísérleti koncert eredménye szerint lehet biztonságosan tömegrendezvényt tartani a megfelelő óvintézkedések mellett – közölték az esemény egészségügyi hátteréért felelős orvosok kedden sajtótájékoztatón.

Josep Maria Llibre és Boris Rebollo Germans, a barcelonai Trias i Pujol kórház munkatársai az MTI híre szerint elmondták: a koncert utáni két hétben a résztvevők közül hat embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, négyükről azonban biztosan tudható, hogy nem a rendezvényen fertőződtek meg, hanem egy családtagjuktól kapták el a vírust.

A szakemberek szerint bebizonyosodott, hogy megfelelő körülmények között egy nagyszabású rendezvényen nem kell tömeges fertőzéstől tartani. Emellett bizonyítást nyert az is, hogy egy délelőtt alatt le lehet tesztelni ötezer embert, a közönség pedig képes arra, hogy egy koncert alatt végig megfelelően viselje a maszkot, miközben énekel és táncol.

A katalán Love of Lesbian zenekar március végi koncertjére csak aznapi negatív antigénteszttel lehetett bemenni, amelyet kijelölt helyszíneken, ingyen végeztek el. A folyamatosan szellőztetett és több nagy részre felosztott koncertterembe négy bejáraton engedték be a résztvevőket a testhőmérséklet megmérése és kézfertőtlenítés után, továbbá mindenki kapott egy új FFP2-es maszkot.

A kísérleti koncertet a szórakoztató- és zeneipari szakembereket tömörítő Fesztiválok a biztonságos kultúráért csoport szervezte, amely első ilyen jellegű kísérletét decemberben tartotta. Az akkori eseményen mintegy ötszázan vettek részt, és senki sem fertőződött meg.

Ángels Ponsa, a katalán tartományi kormány kulturális tárcavezetője a sajtótájékoztatón elmondta: dolgoznak azon, hogy ezen a nyáron lehessen koncerteket tartani, de még hátra van a konkrét helyzetek szabályozása, valamint a költségek csökkentése. A március végi kísérleti rendezvény költsége elérte a 200 ezer eurót (72,7 millió forint).

Mint arról beszámoltunk, máshol is kísérleteznek, hogy milyen feltételek mellett lehet biztonságosan megtartani nagyobb eseményeket. Szombaton 5 ezer nézőt engedtek be a Hollandia−Lettország világbajnoki selejtezőre, hogy modellezzék, hogyan terjedhet a vírus ilyen körülmények között. Nagy-Britanniában ezer önkéntes bevonásával tesztelnék, hogy milyen biztonsági intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az emberek visszatérhessenek a stadionokba, éjszakai klubokba és konferenciaközpontokba. A kísérlet részeként egy önkéntesen jelentkező jegyespár mindenféle létszámkorlátozás nélküli esküvőt is tarthatna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!