Bécsben május 3-án újra kinyitnak az üzletek

2021. április 27. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bécsben május 3-án feloldják az egy hónapig tartó teljes zárlatot, és újra kinyithatnak az üzletek és a szolgáltatók – jelentette be az osztrák főváros polgármestere kedden. Mindenütt kötelező lesz azonban az FFP2-es maszk, és a fodrászatokban, kozmetikákban, masszázsszalonokban kell a negatív koronavírusteszt is.

Michael Ludwig hangsúlyozta, hogy a teljes zárlat hatásosnak bizonyult, hiszen javultak a járványügyi mutatók. Mind a napi új fertőzések, mind a kórházban, illetve intenzívosztályokon ápolt koronavírusos betegek száma csökkenő tendenciát mutat. Megköszönte az orvosok és ápolók elmúlt hetekben folytatott fáradhatatlan munkáját, de óva intett attól, hogy „túlértékeljék a jelenlegi helyzetet”, hiszen, mint mondta, a járvány még nem múlt el.

A bejelentés értelmében hétfőn újra kinyitnak az üzletek, a szolgáltatók, a múzeumok és az állatkert is. Mindenütt kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése, továbbá a fodrászatokban, kozmetikákban, masszázsszalonokban a szolgáltatás igénybevételének feltétele a negatív koronavírusteszt felmutatása lesz.

Az éttermek, valamint a mozik, színházak és sportlétesítmények május 19-éig még biztosan zárva maradnak. Ludwig az óvatos és hosszú távon fenntartható nyitás híve, éppen ezért visszafogottan nyilatkozott a kormány által május közepére bejelentett széles körű lazító intézkedésekről. Jelenleg a polgármester még arra hajlik, hogy a fővárosban csak az éttermek teraszait és kerthelységeit nyitják meg majd május 19-én, de azt ígérte, hogy folyamatosan figyelik a járványügyi mutatókat – azon belül is elsősorban az intenzív kapacitás leterheltségét –, jövő héten újra tanácskozik a szakértőkkel, és amennyiben a helyzet megengedi, Bécs is az országosan bejelentett nyitást választja majd. Nem zárta ki azonban, hogy romló adatok esetén szigorítások is lehetnek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1625 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 612 170 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1897, az intenzív kezelésre szorulók 520-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid–19) szövődményeibe az elmúlt napon 28-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 126-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 577 977.

Mint arról beszámoltunk, arról már korábban döntés született, hogy május 21-től nézők előtt folytatódnak az osztrák labdarúgó Bundesliga küzdelmei, a kijelölt hétvégén ismét jelen lehetnek a szurkolók a stadionokban, a vendégdrukkerek azonban továbbra sem léphetnek az arénákba.

A bajnokság irányítóinak hétfői tájékoztatása szerint a meccsekre legfeljebb háromezer nézőt, illetve a maximális nézőszám felét engedik majd be, a szurkolóknak FFP2-es maszkot kell hordaniuk, és oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük.

A jelenlegi szezon első hat fordulójában, október végéig 10 ezer, majd háromezer, végül csak 1500 szurkoló lehetett a tribünökön, végül november 3-a óta zárt kapuk mögött zajlanak a meccsek Ausztriában. Az egyedüli kivétel Vorarlberg tartomány, ahol március vége óta száz nézőt beengednek a mérkőzésekre.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom