Májusban nyitnak az osztrák stadionok, Bécs még nem tudja, marad-e a teljes zárlat

2021. április 26. – 18:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg Magyarországon a 4 millió beoltott elérése után lehet majd sporteseményeken (oltási kártyával maszk nélkül) részt venni, addig a szomszédos Ausztriában (az országban, amelyre a magyar miniszterelnök szeret odafigyelni) csaknem egy hónap múlva engedik majd vissza a nézőket a futballstadionokba.

Az MTI híre szerint május 21-től nézők előtt folytatódnak az osztrák labdarúgó Bundesliga küzdelmei, a kijelölt hétvégén ismét jelen lehetnek a szurkolók a stadionokban, a vendégdrukkerek azonban továbbra sem léphetnek az arénákba.

A bajnokság irányítóinak hétfői tájékoztatása szerint a meccsekre legfeljebb háromezer nézőt, illetve a maximális nézőszám felét engedik majd be, a szurkolóknak FFP2-es maszkot kell hordaniuk, és oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük.

A jelenlegi szezon első hat fordulójában, október végéig 10 ezer, majd háromezer, végül csak 1500 szurkoló lehetett a tribünökön, végül november 3-a óta zárt kapuk mögött zajlanak a meccsek Ausztriában. Az egyedüli kivétel Vorarlberg tartomány, ahol március vége óta száz nézőt beengednek a mérkőzésekre.

Enyhült a nyomás a bécsi kórházakon

Bécsben enyhült a nyomás a kórházakon, ami azt jelenti, hatásos a több mint három hete tartó teljes zárlat – írta a Der Standard napilap hétfőn az egészségügyi minisztérium közlése nyomán. A minisztérium adatai szerint Bécsben jelenleg 183 súlyos esetet kezelnek intenzív osztályon, ami 12-vel kevesebb, mint előző nap, és 32-vel – 15 százalékkal – kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

Ausztria keleti tartományaiban – Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban – április elsején rendelték el a teljes zárlatot, elsősorban a kórházak intenzív osztályainak túlterheltsége miatt. Burgenland a javuló mutatóknak köszönhetően már április 19-e óta enyhítéseket vezetett be, de a másik két tartományban május 2-áig meghosszabbították a zárlatot.

Johanna Mikl-Leitner tartományfőnök pénteken viszont bejelentette, hogy jövő hétfőtől Alsó-Ausztriában is feloldják a zárlatot. Bécs polgármestere, Michael Ludwig kedden szakértőkkel kiértékeli a számokat, majd bejelenti a döntést, hogy marad-e a teljes zárlat, vagy sem. A polgármesteren nagy a nyomás, egyfelől, mert valóban javulnak az adatok, másfelől pedig a gazdasági kamara is egyértelműen a nyitás mellett foglalt állást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!