Mit jelent, hogy vezetünk halálozásban, Lázár büntetőadóról beszél – ezeket az állításokat ellenőriztük le a héten

2021. április 25. – 18:58

Mit jelent, hogy vezetünk halálozásban, Lázár büntetőadóról beszél – ezeket az állításokat ellenőriztük le a héten
Lázár János 2021 márciusában – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a végtelen mennyiségű információ nehezíti meg a tényellenőrzők dolgát, hanem az is, hogy nem minden esetben könnyű felismerni, minek is érdemes utánajárni. Vannak ugyanis állítások, amik egészen maguktól értetődőnek tűnnek, esetleg számok is alátámasztják, de valójában csak féligazságok. Ezért is fontos, hogy a felhasználók úgy járjanak-keljenek a neten, hogy nem minden fekete vagy fehér.

Márki-Zay valóban járvány alatt büntet kórházat?

A Fidesz a múlt héten kiadott egy közleményt, miszerint Hódmezővásárhely polgármestere bosszúhadjáratot folytat a vásárhelyi kórház ellen. Azért jutottak erre a következtetésre, mert a kórházat felújító kivitelezőnek adót kellett volna fizetnie, ha egy évre lezárat egy utcát, hogy darut építsen. Lázár János büntetőadónak nevezte a költséget, és szerinte nem szabad járvány alatt kórházakat büntetni. Nem sokkal később kiderült, hogy az adó bevezetéséről szóló rendeletet még Lázár vezetése alatt hozták, és nem a kórháznak kell kifizetni a 140 milliós adót.

Arányosan valóban nálunk haltak bele legtöbben a járványba?

A hét vége felé Magyarország megelőzte Csehországot lakosságarányosan elhunytak számában. Orbán Viktor szeptemberben még a sikeres védekezés mutatójaként tekintett erre az adatra, a kormány azonban egy ideje már másban kommunikálja a magyar járványvédelem hatékonyságát. Az ellenzék viszont gyakran nyúl ehhez a számhoz, amikor a kormány járványkezeléséről van szó. Mindeközben nagyon nehéz egy bizonyos adat alapján meghatározni, hogy melyik ország kezelte legrosszabbul a vírust – azt pedig még hosszú ideig nem fogjuk megtudni, hogy pontosan hányan haltak bele a koronavírus szövődményeibe.

+1 – Német Tamás a clickbait-híradóban ezen a héten is összefoglalta a bulvárvilág legfontosabb eseményeiről készült hiánypótló híreket, hogy senki ne maradjon le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!