A hetedik kerület nem áldoz be parkolóhelyeket a teraszok javára

2021. április 20. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A járványhelyzettől függetlenül, folyamatos nehézséget jelent az is, hogy a helyi lakók és itt dolgozó vállalkozók, nagyon nehezen találnak parkolóhelyet a kerületben, mindezt pedig a kormány által elrendelt ingyenes parkolás tovább súlyosbította.

Ezt az extrém helyzetet figyelembe véve nem áll módunkban, hogy engedélyezzük a teraszok kiépítését a parkolóhelyeken.”

-írta válaszában a VII. kerület lapunknak. A kerületi önkormányzathoz azután fordultunk, hogy Erzsébetváros egyik vendéglátóhelye, a Szabad Bisztró arról írt Facebook-oldalán, hogy az önkormányzat három hete nem válaszol nekik. Azzal kapcsolatban keresték a vezetést, hogy a terasz bővítésének érdekében szabadítsanak fel parkolóhelyet a vendéglátósok javára.

Ahogy arról korábban írtunk, azt követően, hogy Orbán Viktor jelezte, 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a teraszok, Terézvárosban bejelentették, hogy ingyenes parkolóhelyeket szabadítanak fel: azért, hogy azok is nyithassanak teraszt, akiknek nem volt korábban erre lehetősége. Hasonlóan lépett Ferencváros és Józsefváros is. A kerületi segítés mellett a kormány eltörölte a teraszdíjakat, ezzel könnyítenek a vendéglátósok terhein.

Korábban is feltettük a parkolóhely-felszabadítással kapcsolatos kérdésünket a hetedik kerületi önkormányzatnak, ekkor azt a választ kaptuk, hogy „folyamatos egyeztetés zajlik az érintettekkel,

mely során egyértelművé vált, hogy a helyi lakók és itt dolgozók életét is ellehetetlenítette az ingyenes parkolás”

Ahogy azt lapunknak a Szimpla tulajdonosa, Zsendovits Ábel elmondta, a kerületben az újranyitás alapból problémás, hiszen „teraszra lehetősége a belvárosi helyek töredékének van”, az önkormányzati vezetés viszont jó ideje törekszik a kerület autómentesítésére:

„A hetedik kerületben ugyan már eljutottak a hurokrendszer létrehozásáig (a Belső-Erzsébetvárosban úgy egyirányúsították a forgalmat, hogy az autósoknak ne is legyen kedve áthajtani ezen a részen), de egyelőre ennek sem látják a jó oldalát a lakók, és az ingyenes parkolás sem segít ebben. Mindenesetre az önkormányzat, ha már elindult az autómentesítés felé, beáldozhatna egy-két parkolóhelyet, hogy egy-egy vállalkozás életben tudjon maradni.”

A hetedik kerületi önkormányzat előző cikkünkkel kapcsolatos levelében azt írta, a kerületben „maguk a vendéglátósok azt állítják, 40%-uk már nem fog újra kinyitni”, többen pedig úgy gondolják, később is sok áldozatot követel majd a kevesebb vendég és a turizmus hiánya.

A Szabad Bisztró három hete küldött levelére azt válaszolták lapunknak, hogy a vendéglátóhelynek hamarosan válaszolnak, ugyanakkor „a bisztró a Király utca egyik forgalmas szakaszán van, tömegközlekedési útvonal mellett, ahol fokozottan balesetveszélyes lenne az úttesten teraszt létesíteni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!