Tüntetők próbálták megakadályozni Bukarestben, hogy Covid-részleggé alakítsanak egy kórházat

2021. április 10. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarestben kisebb összetűzés alakult ki péntek éjszaka a csendőrök és a tüntetők között, akik megpróbálták megakadályozni, hogy kiürítsék a Foisor ortopédiai kórházat, amit Covid-kórházzá alakítanak, írja az MTI. Híradások szerint a kórház több száz betegét mentőkkel és a hozzátartozók autóival szállították el; volt, aki az ülésen, másokat a csomagtartóban. Egyeseket más kórházba helyeztek át, de többeket hazaküldtek, hiába voltak előjegyezve műtétre.

Ekkor jelentek meg a járvány miatt korlátozások és a maszkviselés ellent tiltakozók egy csoportja. Azt állították, hogy a Covid-kórházak valójában üresen állnak, ezért a kiürítés leállítását követelték.

„Le a sátánista kormánnyal, Gyilkosok, Arafat, ne feledd, ez nem a te országod!” – kiabálták a palesztin származású katasztrófavédelmi államtitkárra utalva.

Az egészségügyi minisztérium szombat hajnalban közleményben fejezte ki sajnálkozását, amiért az „éj leple alatt”, botrányos körülmények között került sor a Foisor kórház kiürítésére, hozzátéve, hogy az intézkedés szükséges volt. A minisztérium közlése szerint Bukarestben elfogytak a helyek a meglévő járványkórházakban, miközben pénteken 29 súlyos állapotban lévő beteg várakozott arra, hogy valahol üresedés legyen. Azért esett a választás a Foisor kórházra, mert annak 26 ágyas intenzív részlegén csak három beteg volt, és további 90 olyan ágya van, amelyen oxigénellátást lehet biztosítani.

Andrei Baciu államtitkár szerint a kórház kiürítéséről szóló döntést már reggel meghozták, ám az akció előkészítése elhúzódott, ezért estére maradt a betegek átszállítása más kórházakba, emiatt elnézést kért az érintettektől és hozzátartozóiktól, írja a Transindex. „Ezek nehéz döntések, de szükségesek az emberek életének megmentése érdekében” – nyilatkozta a tüntetők által emlegetett Arafat.

A 20 milliós Romániában április elején napi 5500 új koronavírusos esettel tetőzött a járvány harmadik hulláma, de hiába csökkent azóta az esetszám, a kórházakra nehezedő nyomás nem csökkent: lassan 1500 beteget kezelnek az intenzív osztályokon. Romániában eddig közel 25 ezren haltak meg a koronavírus következtében, az aktív esetek száma meghaladja a 77 ezret.A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Főtér cikke szerint ismét felmerült, hogy Kolozsvár legnagyobb sportcsarnokát kórházzá alakítsák át.

Március végén országszerte összesen 71 településen tüntettek a járványügyi korlátozások ellen Romániában, ezeken megközelítőleg 14 ezren vettek részt. Volt, ahol a tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket. Az azt megelőző napokban szintén több ezren gyűltek össze Bukarestben, a békésen induló demonstráció néhol német- és magyargyűlöletbe csapott át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!