Csendőrdobálásig és idegengyűlöletig fajultak a korlátozások elleni megmozdulások Romániában

2021. március 30. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren gyűltek össze hétfő este Bukarestben, hogy a járvány elleni küzdelem miatt hozott korlátozások ellen tüntessenek. A békésen induló demonstráció kedd hajnalban erőszakba torkollott, Bukarestben rendfenntartókat dobáltak, máshol német- és magyargyűlöletbe csaptak át a megmozdulások, írja az MTI és a Főtér.

Romániában vasárnap este lépett hatályba a kormányhatározat, mely szerint két órával hosszabb lesz az éjszakai kijárási tilalom, illetve csökkentenek az üzletek nyitvatartási idején azokon a helyeken, ahol felgyorsult a vírus terjedése.

Kedd hajnalban a békésen induló bukaresti tüntetés ugyanis odáig fajult, hogy mintegy háromszáz tüntető kövekkel, üvegekkel kezdte dobálni a rendfenntartókat, kirakatokat törtek be, kukákat, padokat rongáltak meg. A tüntetés hajnali egyig húzódott el. 17 csendőr megsebesült, a tüntetők egy része ellen könnygázt is be kellett vetnie a csendőrségnek.

A bukaresti csendőrparancsnok kedd reggeli sajtótájékoztatóján azt mondta, 222 bírságot szabtak ki kb. 14,8 millió forintnak megfelelő lej értékben a hétfői megmozdulások után. 188 tüntetőt állítottak elő többek között tiltott fegyverviselés és rongálás miatt.

A korlátozások ellen számos másik településen is alakultak ki spontán tüntetések, a résztvevők „szabadságot” követeltek, a maszkviselés a kijárási tilalom eltörlését, a nyitvatartási korlátozások feloldását. A nacionalista, vírustagadó szólamokat hangoztató ellenzéki párt, a Románok Egyesületéért Szövetség (AUR) állt a demonstrációk szervezése mögött, a fővárosban a párt vezetői is részt vettek a megmozduláson. A helyi média beszámolói alapján a tüntetés más városokban is idegengyűlöletté fajult,

  • több városban a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték;
  • Temesváron a város német polgármesterének ablaka alatt azt kiabálták, hogy „Ne feledd, Herr Fritz, Temesvár nem Auschwitz”;
  • Pitestiben pedig a tüntetők a romániai lelátókon időnként felcsendülő, „Kifelé a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.

A csendőrség összesítése szerint Románia 70 településén voltak kisebb-nagyobb megmozdulások, a résztvevők száma 38 esetben haladta meg a járvány miatt 100 főre korlátozott gyülekezeti rendeletet.

Alin Stoica, Bukarest kormánybiztosa köszönetet mondott a csendőrségnek, illetve Bukarest azon több mint kétmillió lakosának, „akik nem szerepeltek a hírekben” és megértették, hogy egészségük és mások védelmének érdekében be kell tartani a korlátozásokat.

Raed Arafat a járvány harmadik hullámának mértékét alátámasztó adatokkal próbált egy esti tévéadásban az emberekre hatni, jelezvén, hogy pár hét leforgása alatt duplájára emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Azt üzente a tüntetőknek, hogy vegyék figyelembe, más európai országokban sokkal szigorúbb korlátozásokat vezettek be a járvány megfékezésére, mint Romániában. Illetve jelezte: figyeljenek inkább oda arra, honnan tájékozódnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!