Nem vértócsa, hanem egy vörös sál van a videón – megint tüntettek Romániában a korlátozások ellen

2021. március 31. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában kedd este az ország 71 településén folytatódtak a tüntetések a járványügyi korlátozások ellen. 38 városban a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat, Brailán pedig kövekkel dobálták meg a csendőröket – írja az MTI a román hatóságok tájékoztatása alapján.

A Krónika azt írja: megközelítőleg 14 ezren vettek részt tüntetéseken. A csendőrség 644 bírságot szabott ki megközelítőleg 370 ezer lej (27,4 millió forint) értékben, amiért a szervezők nem gondoskodtak a törvényes létszám betartásáról, és amiért a résztvevők nem tartották be a az éjszakai kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

Brailán 17 tüntetőt állítottak elő, akik szerda hajnalban kövekkel dobálták meg a csendőröket és járműveiket: ellenük garázdaságért indult eljárás.

A csendőrség közleménye külön kitér arra, hogy „nem vértócsa, hanem egy vörös sál” látható azon a videofelvételen, amely egy csendőrautó mellett fekvő tüntetőről készült, és amelyet a közösségi médiában a csendőri brutalitás bizonyítékaként terjesztettek. A csendőrség cáfolta, hogy mentőt kellett volna hívni az illetőhöz, akire előállítása után a rendőrség 1950 lejes bírságot szabott ki különböző kihágásokért.


A Hotnews.ro portál beszámolója szerint Craiován 300 futballszurkoló tüntetett a járványügyi megszorítások ellen a stadionok megnyitását követelve. Közülük többen – a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló – Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárról készült nagy méretű fotókat gyújtottak meg egy improvizált emelvényen.

A bukaresti tüntetés – amelynek útvonala ezúttal az elnöki hivatalt is érintette – erőszakos incidensek nélkül, éjfél után ért véget. A csendőrség 141 résztvevőre 100 ezer lejnyi bírságot szabott ki, egy – benzinkút kirakatát a tüntetés leple alatt fosztogató – férfi ellen pedig minősített lopásért indult büntetőeljárás.

Hétfőn este több ezren gyűltek össze Bukarestben a járványügyi korlátozások ellen tüntetve. A békésen induló demonstráció kedd hajnalban erőszakba torkollott, Bukarestben rendfenntartókat dobáltak, máshol német- és magyargyűlöletbe csaptak át a megmozdulások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!