Novák Katalin: Jövő hét közepén derül ki, hová mehetnek a kismamák soron kívüli oltásért

Legfontosabb

2021. március 28. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton már elkezdődött a kismamák soron kívüli oltása, vasárnap pedig Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is posztolt ezügyben a Facebookon. Azt írta, hogy miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását Magyarországon.

Ahogy tegnap is írtuk, a pénteki állásfoglalás után megrohamozták a Semmelweis Egyetem oltópontjait a kismamák, olyan nőket is beoltottak, akik sehogy nem igazolták kismamaságukat.

Novák Katalin most azt írta, amit egyébként a Semmelweis Egyetem is kommunikál, hogy

arra kérik a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal vagy a nőgyógyásszal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton.

A Semmelweis Egyetem honlapján az olvasható hivatalos eljárásrendként, hogy „a Semmelweis Egyetem oltópontjain az egyetem gondozásában lévő kismamák, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje alapján a háziorvosok által beutaltak kaphatják meg a vakcinát. Az érintett várandósok számára az egyetemen dolgozó nőgyógyász szakorvosuk vagy háziorvosuk tudja megszervezni az oltási időpontot és helyszínt. Mindennek előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció”.

A sok tízezer másik kismamának, akik nem a Semmelweis Egyetem terhesgondozása alatt állnak, vagy nem ott szülnek, nekik kicsit várniuk kell az információra, hogy hová mehetnek majd oltásra.

Novák Katalin miniszter a Facebookon ugyanis azt írta, minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is kérhet majd időpontot az oltásra.

Ezek listáját és elérhetőségét jövő hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu honlapon.

A Semmelweis Egyetem oltópontjaira vasárnaptól az az eljárásrend, amit a honlapjukon is írnak, hogy

„a várandósok a háziorvosok vagy a nőgyógyászuk által kiállított ajánlással érkezhetnek az oltópontokra, míg a szoptató anyukák az egyetemen történt szülésről szóló, egy évnél nem régebbi zárójelentéssel. A szülés után egy évvel a védőnő igazolása szükséges a szoptatás tényéről.”

A miniszter arra kérte a várandósokat, hogy az oltáshoz ne felejtsék otthon a várandósgondozási kiskönyvüket sem.

Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint, amely az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni – írta bejegyzésében a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!