Ki kapja meg előbb az oltást, ti ott kint, vagy mi itthon?

2021. március 27. – 07:08

Ki kapja meg előbb az oltást, ti ott kint, vagy mi itthon?
Oltópont az angliai Bridportban 2021. március 20-án – Fotó: Finnbarr Webster / Getty Images
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A külföldön élő magyarok is megkapják odakint az oltást, ha van társadalombiztosítási számuk, és az adott ország oltási helyzetétől függően akár előbb hozzájutnak a vakcinához, mint az itthoniak, bár az ellenkezőjére is akad példa. Németországban még sokat kell várni, az Egyesült Királyságban viszont már az ötvenes korosztály van soron.

Ahogy itthon sem állampolgárságtól függ, hogy valakit felvesznek-e az oltási listára, úgy Németországban, Ausztriában, vagy az Egyesült Királyságban is a „TB-szám” a regisztrálás kulcsa, a legálisan kint tartózkodó magyarokat külföldön oltják be. De amíg itthon ez előzetes regisztrációhoz között, Németországban élő magyarjaink, – egész pontosan győrijeink – lakcímtől és körzeti orvosuknál lévő adataik alapján kerülnek a listára.

Csakhogy jelen pillanatban még egyik német tartományban sem lehet arról elképzelése az átlagos életkorú lakóknak, mikor nézzék az időpontokat.

Németországban még messze van

Azt mondták – meséli a Münchenben élő győri Bátovszky Rita –, hogy szeptemberre kap mindenki úgynevezett „ajánlást”. Az oltópontok december óta vannak felkészülve, de a háziorvosok itt még nem oltanak. Ez változik meg áprilistól, s remélik, hogy felgyorsul tőle az oltás üteme. Most még csak tíz százalék alatt van az arány. Néhány hete hívták be azokat, akik szociális intézményben vagy gyerekek mellett dolgoznak, közben jó pár ismerősöm van otthon Magyarországon, aki már megkapta – korosztálytól függetlenül – mondja Rita.

Mindenképpen szeretnék a párommal oltást kapni, de ez még „a Holdban van” – mondja a Stuttgart mellett élő, 44 éves Kovács Dávid Gergely. „A kollégám anyukáját, aki nyolcvan felett jár, oltották be két hete. Kizártnak tartom, hogy nyár előtt mi sorra kerülnénk, a kollégám a hatvanas éveiben jár, s ugyanúgy nem lát előbbre, mint én. Ő jelentkezett be a nyolcvanas édesanyja nevében, mert a neten kell időpontot foglalni, és az időseknek ez a műfaj itt sem megy jobban, mint otthon.”

Ha megtudod, hogy a te korosztályod van soron, akkor folyton a gépet kell nyomogatnod az időpont kedvéért, eltartott egy ideig, amíg a kolléga foglalni tudott, mert folyton „pirosak” voltak a helyek. Végül csak éjjel negyed egykor sikerült, mert az új időpontokat éjfélkor töltik fel, két hétre előre – meséli a Baden-Württemberg tartományban élő győri.

Angliában a 40 éves áprilisban, a 30-as májusban jön

Az Egyesült Királyságban jóval előbbre járnak, sok magyart már beoltottak december óta, s mivel az első és második oltás között 3 hónapos a várakozás, többen megkapták a másodikat is. A két és fél éve Cardiffban élő, 21 éves Utassy Gréta szerint életkora okán legkésőbb július 31-ig oltanák be, de egy krónikus betegségére tekintettel bármikor sorra kerülhet. Vőlegényének édesapja hasonló okból hamar túlesett rajta, a fiú anyukája pedig 55 éves kora miatt februárban került sorra – derül ki a győri lány szavaiból. Gréta szerint az oltópontokon szinte felváltva fordul elő az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer.

Simon Zsombor. Fotó: Laczó Balázs/Telex
Simon Zsombor. Fotó: Laczó Balázs/Telex

Az erdélyi Csíkszeredáról származó román-magyar állampolgár, a 30 éves Simon Zsombor szintén Angliában, Birminghamben dolgozik, várhatóan májusban kerül sorra, míg a negyvenesek hónapja az április lesz a hírek szerint.

Az oltáshoz nem kell előzetesen regisztrálni: az által, hogy adó- és társadalombiztosítási számot kaptunk, a regisztráció megtörtént – mondja Simon Zsombor, aki szerint a lakosság kint egyértelműen oltáspárti.

A feketén kint élőket is beoltják

A behívást pedig – tudjuk meg a győri Utassy Grétától – nem bízzák a véletlenre, sms-t és levelet kapsz arról, hogy időpontot foglalhatsz, ha pedig nem jelentkezel, rád csörögnek telefonon. Az oltópontok közt jól szervezetten osztják el a helyeket, így az időpontfoglalás nem nehéz.

A kutatólaborban dolgozó Gréta hozzátette: mivel az átoltottság az első szempont a briteknél, még az illegálisan kint tartózkodók sem szenvednek hátrányt. Bejelentették, hogy a biztosítással nem rendelkező külföldi állampolgárok is időpontot kaphatnak, ha felkeresik a körzetükbe tartozó orvost.

Utassy Gréta. Fotó: Laczó Balázs/Telex
Utassy Gréta. Fotó: Laczó Balázs/Telex

Épp azon dolgoznak az önkormányzatok – osztotta meg erről londoni tapasztalatait a győri Sz. Viktória –, hogy mozgó oltópontok járják az érintett területeket, és úgy oltják be például a hajléktalanokat, bevándorlókat.

Ausztriában is van előzetes regisztráció

Gengeliczki Judit fogorvosi asszisztens Ausztriában, megkapta az első oltást; AstraZeneca-t, május elején jön a második. Ausztriában legelsőként az idősotthonok lakóit és személyzetét oltották, utána következtek az egészségügyisek, főleg a kórháziak. Nehezen, de végül a fogászatok is bekerültek az első körbe, s most az időskorú civil lakosságot oltják – mondta el Judit.

Ki kellett tölteni egy internetes regisztrációt, aztán küldtek egy sms-t a megerősítéshez. Az interneten kiválasztottam a legközelebbi oltópontok közül a megfelelőt, és be kellett regisztrálni egy időpontot. A megjelölt időben pár percet kellett várnom a soromra.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!