Szerbiában elkezdték oltani a menekülttáborok lakóit is

2021. március 26. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbiában nemcsak a vakcinaturizmus indult be, hanem a menekülttáborok lakóinak oltása is, pénteken mintegy 570 embernek adták be a brit–svéd AstraZeneca védőoltásának első adagját.

A Reuters pénteki riportja szerint a belgrádi kormányzat azért kezdte meg az országban rekedt mintegy 6000, főleg a Közel-Keletről és Afganisztánból érkezett menekült vakcinációját, mivel a 16 menekülttáborban igen körülményes megtartani a biztonságos távolságot (sok helyen a higiéniás viszonyok sem a legjobbak), emiatt több helyről jelentettek már koronavírus-fertőzéseket.

A menekültvakcinációt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi képviselője is méltatta, és nemcsak a konkrét egészségügyi jelentősége miatt, hanem azért is, mert „ez a társadalmi befogadás egyik fontos jele”.

Szerbia 7 millió lakosa közül eddig 2,1 millió kapta meg legalább a koronavírus-vakcina első adagját. Ennek ellenére a járvány harmadik hullámának köszönhetően emelkedik a Covid-19-fertőzöttek száma, jelenleg napi 5000 körüli az újonnan regisztrált esetek száma. A halálozások száma is emelkedni kezdett, azonban ez napi 30 körüli áldozatot jelent, ami messze elmarad a régió súlyosan fertőzött országainak átlagaitól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!