A vírus miatt napokig nem tudtak temetni Mosonmagyaróváron

2021. március 25. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Koronavírus miatt négy napig elmaradtak a temetések Mosonmagyaróváron. Összesen tizenhat temetés maradt el a nyugat-magyarországi városban, mivel a helyi temetkezési cég dolgozóinak karanténba kellett vonulniuk, és nem tudták előre: pontosan meddig tart a kényszerű leállás. Az eközben elhunytakat a győriek szállították el.

Szokatlan gyászjelentéssel találkozhattak a Kisalföld olvasói: „Sajnálattal közöljük, hogy a koronavírus-járvány miatt március 22. és 26. között a temetéseink elmaradtak.” A mosonmagyaróvári Anubisz Kft. 16 elhunyt nevét tette közzé, akiknek temetéséről később fognak gondoskodni.

A cég többségi tulajdonosának, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek az ügyvezető igazgatója, Kosár Tibor a Telexnek elárulta a többnapos kényszerleállás okát: mivel a cég egyik fizikai dolgozójánál pozitív lett a koronavírusteszt eredménye, a tisztifőorvos úgy rendelkezett, hogy a vállalat minden dolgozójának karanténba kell vonulnia. Ez egyébként először fordult elő az elmúlt egy év során, a kényszerszünet szombaton kezdődött.

„Mivel nem tudhattuk előre, hogy meddig tart a karantén, keddtől péntekig sajnos kénytelenek voltunk lemondani a temetéseket, az első napokét még vállalni tudtuk a győri temetkezési dolgozók segítségével. Természetesen azon dolgoztunk, hogy minél előbb, fennakadás nélkül folytathassuk a munkát, s a megfelelő antigén- és a két PCR-teszt segítségével remélhetőleg véget ér az állapot. Csütörtökön a
szállításokat már el tudják már végezni a mosonmagyaróvári kollégák” – mondja Kosár Tibor.

Kérdésünkre hozzátette azt is: az elmúlt napokban a halottszállítás is a
győri temetkezési dolgozókra hárult, az ügyeletre a tisztifőorvos a megyeszékhelyet jelölte ki. Az elhunytak tárolásával kapcsolatban viszont a különleges helyzet nem okozott fennakadást, és a hűtőkapacitás elegendő volt – mondta az ügyvezető igazgató.

A hozzátartozók vegyesen fogadták az egyébként is szomorú helyzetükben őket ért terhet, de ahogy véget ér a karantén, a temetkezési vállalat egyezteti velük az újabb időpontot.