A vírus miatt napokig nem tudtak temetni Mosonmagyaróváron

2021. március 25. – 09:16

frissítve

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Koronavírus miatt négy napig elmaradtak a temetések Mosonmagyaróváron. Összesen tizenhat temetés maradt el a nyugat-magyarországi városban, mivel a helyi temetkezési cég dolgozóinak karanténba kellett vonulniuk, és nem tudták előre: pontosan meddig tart a kényszerű leállás. Az eközben elhunytakat a győriek szállították el.

Szokatlan gyászjelentéssel találkozhattak a Kisalföld olvasói: „Sajnálattal közöljük, hogy a koronavírus-járvány miatt március 22. és 26. között a temetéseink elmaradtak.” A mosonmagyaróvári Anubisz Kft. 16 elhunyt nevét tette közzé, akiknek temetéséről később fognak gondoskodni.

A cég többségi tulajdonosának, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek az ügyvezető igazgatója, Kosár Tibor a Telexnek elárulta a többnapos kényszerleállás okát: mivel a cég egyik fizikai dolgozójánál pozitív lett a koronavírusteszt eredménye, a tisztifőorvos úgy rendelkezett, hogy a vállalat minden dolgozójának karanténba kell vonulnia. Ez egyébként először fordult elő az elmúlt egy év során, a kényszerszünet szombaton kezdődött.

„Mivel nem tudhattuk előre, hogy meddig tart a karantén, keddtől péntekig sajnos kénytelenek voltunk lemondani a temetéseket, az első napokét még vállalni tudtuk a győri temetkezési dolgozók segítségével. Természetesen azon dolgoztunk, hogy minél előbb, fennakadás nélkül folytathassuk a munkát, s a megfelelő antigén- és a két PCR-teszt segítségével remélhetőleg véget ér az állapot. Csütörtökön a
szállításokat már el tudják már végezni a mosonmagyaróvári kollégák” – mondja Kosár Tibor.

Kérdésünkre hozzátette azt is: az elmúlt napokban a halottszállítás is a
győri temetkezési dolgozókra hárult, az ügyeletre a tisztifőorvos a megyeszékhelyet jelölte ki. Az elhunytak tárolásával kapcsolatban viszont a különleges helyzet nem okozott fennakadást, és a hűtőkapacitás elegendő volt – mondta az ügyvezető igazgató.

A hozzátartozók vegyesen fogadták az egyébként is szomorú helyzetükben őket ért terhet, de ahogy véget ér a karantén, a temetkezési vállalat egyezteti velük az újabb időpontot.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!