A BKK, a MÁV, a paksi atomerőmű és az MVM dolgozóit is elkezdik oltani

2021. március 24. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt huszonnégy órában 249-en haltak meg Magyarországon, emellett közel 12 ezren vannak kórházban, 1423-an pedig lélegeztetőgépen. Ilyen reggeli adatok után tartott sajtótájékoztatót az operatív törzs szerdán.

„A járványügyi adatok szinte minden tekintetben szárnyalnak, annak ellenére, hogy megfeszített védekezés folyik minden fronton. Egyre emelkedő számoknak vagyunk tanúi a napokban is” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Müller szerint most a legnagyobb erőfeszítést az egészségügyi intézmények végzik.

Több lépést tettek a védekezésre, ezek egyike, hogy a háziorvosok is felírhatják a koronavírus-gyógyszert, ebből már 37 ezer dobozt rendeltek a háziorvosok, mondta Müller.

Csütörtöktől lesz érvényes, hogy az irányító megyei intézmények, megyei kórházak, egyetemi klinikai kórházak, fővárosi centrumkórházak hatásköre kiterjed, így a szakmai irányításuk alá kerülnek az önkormányzati járóbeteg-szakellátási rendelők, és ha szükség van rá, a háziorvosi rendelőket is bevonják alájuk. Müller szerint ennek „jól szervezett folyamatnak” kell lennie.

„Jól állunk, és egyben nem elégséges a vakcina. Az, hogy elértük a lakosság 16,8 százalékos átoltottságát, az a vakcinabeszerzéseknek és az oltóhelyeknek köszönhető” – mondta az országos tisztifőorvos.

Már 500 olyan egészségügyi szakon tanuló vagy már végzett önkéntes is jelentkezett kórházi munkára, aki segíteni tudja az egészségügyi személyzet munkáját. „Az összefogás az egyetlen, ami ezekben a nehéz időkben a rendelkezésünkre áll” – mondta erről Müller.

Az operatív törzs úgy döntött, hogy megkezdik bizonyos kritikus infrastruktúrába tartozó szolgáltatók és vállalatok – így a BKK, a paksi atomerőmű, a Magyar Villamos Művek, a MÁV és a GYSEV – munkavállalóinak oltását.

A szennyvízben a vírus örökítőanyagának szintje stagnál, néhány helyen (Salgótarján, Tatabánya, néhány Budapest környéki település) csökkenni kezdett, mondta Müller, így bizakodnak, hogy a járvány terjedése mérséklődhet.

A fertőzöttek átlagéletkora továbbra is 46 év, a fertőzöttek 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi.

Újságírói kérdésre Müller azt mondta, egyelőre oltópontokon és háziorvosi rendelőkben oltanak, a háziorvos akkor megy ki oltani házhoz, ha az adott ember nehezen mozog, így ha az orvoson kívül más kopogtat be valakihez az oltással, az átverés.

Az újabb kínai és indiai vakcináról Müller azt mondta, a tárgyalások zajlanak, az OGYÉI engedélyezte a készítmények behozatalát, de még nem tudják megmondani, mikor lesz ebből ténylegesen bármi.

Április második felében „talán már” érkezik Janssen-vakcina is Magyarországra, de Müller azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mennyi adag jön majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!