Kilencezer szakápoló hiányzik a fekvőbeteg-ellátásból az egészségügyi szakdolgozók szerint

2021. március 23. – 09:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencezer szakápoló hiányzik a magyar fekvőbeteg-ellátásból, így „hiába van elég kórházi ágy és lélegeztetőgép, ha nincs elég szakember” – mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a 168.hu-nak.

A kamara legutóbbi felmérése szerint közel ezer szakápoló hagyná el a pályát a koronavírus-járvány lecsengése után, ha „a kormány nem rendezi a béreket”, írja a lap.

A kamara elnöke azt is mondta a lapnak, hogy nem csak a fekvőbeteg-ellátásban van szakdolgozói hiány, a többi szakterületre, így például a műtéti, a labor- és képi diagnosztika területére is jóval több munkaerő kellene. Szerinte „ahhoz, hogy meglegyen az utánpótlás – és ne kelljen kiégett kollégák ezreivel találkoznia a betegeknek, amikor amúgy is kiszolgáltatott helyzetben vannak –, legalább húsz-huszonkétezer szakdolgozóra lenne szükség nemzetközi összehasonlításban. Közülük is a legégetőbb a fekvőbeteg-ápolás területéről hiányzó kilencezer kolléga.”

A kamara egyébként háromlépcsős béremelési koncepciót dolgozott ki, a javaslatot elküldték az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az országos kórház-főigazgatónak is.

A MESZK azt kéri, hogy a 2022. január 1-jére tervezett, átlagosan 21 százalékos béremelést hozzák előre idén június 1-jére. Ekkortól egy kezdő szakdolgozó fizetése bruttó 264 ezer forint lenne a jelenlegi 202 ezer forint helyett, egy negyven éve a pályán lévő, több végzettséggel rendelkező szakdolgozó pedig bruttó 685 ezer forintot keresne a jelenlegi 645 ezer forint helyett. A következő két béremelés jövő év elején, illetve 2023 januárjában következne, és a harmadik lépcsővel a kezdő szakápoló bére bruttó 280 ezerre, a 40 éve pályán lévőé 1,3 millió forintra nőne. A MESZK azt is kéri, hogy az orvosi bérek rendezésében alkalmazott pótlékok mértékével arányos szakdolgozói pótlékokat vezessenek be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!