Önkénteseket toborozva enyhítenék az intenzív osztályon dolgozók terhelését

2021. március 22. – 07:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid, három-négy órás képzést szervez a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete azok számára, akik egészségügyi szakképesítés hiányában is segítenének a koronavírusos betegeket ellátó kórházi osztályokon.

A gyorstalpaló képzés során ismereteket kapnak a Covid-betegség alapismereteiről, a védőfelszerelések helyes használatáról, a Covid-betegek észleléséről – vérnyomás, oxigénszaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése –, különböző eszközökkel való oxigén adása, fekvő, ülő beteg itatása, etetése, kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben, ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál.

A Facebookon meghirdetett toborzásra leginkább fiatal, fizikailag, szellemileg és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen embereket várnak, akik rendkívül nehéz körülmények között, védőfelszerelésben is vállalják a fent leírt munkát. Ideális esetben vagy kaptak már oltást, vagy védettek, tehát az elmúlt hat hónapban bizonyítottan átestek a koronavíruson – ha egyik feltétel sem áll, akkor sem lehetnek 45 évesnél idősebbek. Azt viszont nem garantálják, hogy aki elvégzi a képzést, azt biztosan alkalmazzák is. Aki munkába állhat majd, arról egyenként egyeztetnek a munkaidőről és a juttatásról.

A Semmelweis és a Kórházi Főigazgatóság is várja az önkénteseket

„Ha orvostanhallgató, ápoló vagy mentőtiszt hallgató vagy, vagy van egészségügyi végzettséged, de már más területen dolgozol, akkor mindenképp tudsz nekünk segíteni. Ha nincs ilyen végzettséged, nem tanulsz egészségügyi területen, de segíteni szeretnél, akkor is várunk!”

– volt olvasható a Semmelweis Egyetem honlapjáról azóta eltávolított felhívásban.

A Semmelweis Egyetem múlt héten a koronavírus-járvány harmadik hazai hulláma alatt egyedülálló módon betekintést engedett az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) sárga és vörös zónájába.

Frissítés: A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika azóta eltávolította az önkénteseknek szóló felhívást, az ügyben kerestük az Egyetemet, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Önkéntesek regisztrációját várja az Országos Kórházi Főigazgatóság is – leginkább az egészségügyi szférán belül azoktól, akiknek a területén várhatóan a közeljövőben lecsökken a betegforgalom. Így szakorvosokat és szakrendelések dolgozóit, olyan egészségügyi szakembereket, orvosokat és szakdolgozókat, akik nem közfinanszírozott járó- vagy fekvőbetegellátó egészségügyi szolgáltatóknál dolgoznak, vagy egészségügyi szakembereket, akik egészségügyi szakképesítésük megszerzése után nem az egészségügyi ágazatban helyezkedtek el, vagy időközben elhagyták azt. Továbbá azokat, akik közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesznek részt, a jelenlegi hallgatókat, illetve olyan rezidenseket és szakorvos-jelölteket, akik szükség esetén szívesen vállalnának feladatot a képzőhelyüktől eltérő egészségügyi intézményben vagy a járványügyi védekezés egyéb színterein.

FRISSÍTÉS

Nem keres önkénteseket a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája (AITK) – közölte lapunk megkeresésére a szervezet. „A social media felületeken többek által megosztott bejegyzés nem friss, egy éve tette közzé a klinika annak érdekében, hogy a megnövekedett feladatellátásban (pl. a triázsoláshoz, adminisztratív feladatokhoz) segítséget kérjen az egyetem hallgatóitól. A fals információk megjelenése miatt a klinika levette honlapjáról a bejegyzést. Ugyan az egyetem dékánjai múlt héten hirdették meg, hogy az egyetemen dolgozó nem klinikus orvosok és gyógyszerészek jelentkezését várják, a brit vírusmutáció okozta megnövekedett esetszám és a prevenciós, a diagnosztikus és a betegellátással összefüggő feladatok számának növekedése miatt, de az itt jelentkezők is az egyetem más, COVID-ellátásban érintett klinikájára kerülnek. A Semmelweis Egyetemen, mint a legnagyobb hazai COVID-ellátó egészségügyi intézményben az EMMI miniszter utasításában foglaltak szerinti a betegellátás folyamatos” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!