Az OGYÉI megváltoztatta az orosz vakcina alkalmazási előírását

2021. március 22. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a hétvégén frissítette a Szputnyik V koronavírus-vakcina alkalmazási előírását. Jelenleg a régi és az új leírás is elérhető az intézet honlapján, így könnyű összevetni a kettőt.

A legnagyobb változás a vakcina ellenjavallatait részletező 4.3 pontban történt. Korábban itt az ellenjavallatok között szerepelt az alábbi négy pont:

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén
  • jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség, súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás.
  • autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);
  • rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

Az új változatban ezek eltűntek az ellenjavallatok közül, és a 4.4 pontba kerültek, ami már az „Elővigyázatossággal alkalmazható” kategória:

A védőoltás körültekintéssel alkalmazható krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén (jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség), súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás esetén.

Az alábbi betegcsoportokkal kapcsolatban nem áll rendelkezésre információ, így a védőoltás beadásáról ezeknél a betegnél egyedileg, az előny–kockázat arány értékelése alapján kell döntést hozni:

  • autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);
  • rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

A többi ellenjavallati eset nem változott, illetve bekerült új pontnak az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés, így jelenleg a Szputnyik V OGYÉI szerint kihirdetett ellenjavallatai a következők:

A védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;

  • korábban előforduló súlyos allergiás reakció;
  • akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása – a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy a remisszió után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.
  • terhesség és szoptatás;
  • 18 évesnél fiatalabb életkor.
  • az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés kontraindikációt jelent legalább egy-egy hónappal az oltás beadása előtt és után, a csökkent immunogenitás veszélye miatt.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja)ellenjavallatai:

  • súlyos szövődmények az első védőoltás beadása után (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.).

A módosítással az OGYÉI az eredeti orosz alkalmazási előíráshoz igazította a magyart. Dobson Szabolcs gyógyszerész a Facebookon üdvözölte a döntést. A Szputynik V jelenleg nem elfogadott vakcina az EU-ban, de az Európai Gyógyszerügynökség már vizsgálja. Magyarország és az OGYÉI január 20-án már soron kívül engedélyezte az orosz vakcinát, de krónikus betegeket eleinte elővigyázatosságból nem oltottak vele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!