Koronavíruson átesett gyermekeknek nyit ambulanciát a Gyermekgyógyászati Klinika

2021. március 19. – 06:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszútávú ambulanciát nyit az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika azoknak a gyermekeknek, akiknek a koronavírus-fertőzésük után másfél-két hónappal is vannak még tüneteik.

A Semmelweis Egyetem honlapján azt írják, a járvány második és harmadik hullámában nemcsak a hazai fertőzöttek száma emelkedett jelentősen, de egyre több gyerek is elkapta a koronavírust – erről mi is írtunk korábban.

A közelmúltban azt tapasztalták a klinikán, hogy

nőtt azoknak a száma is, akiknél 6-8 héttel, vagy akár még több idővel a fertőzés után is elhúzódó, makacs és az életminőségüket jelentősen rontó tünetek maradtak fenn.

A tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok.

Az ambulancián nullától tizennyolc éves korig fogadnak betegeket, de az eddigi tapasztalataik szerint a long COVID szindróma elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érintik. Heti két órás rendelési idővel indulnak, szerdán 8:00 és 10:00 között, ezt a későbbiekben lehet, hogy bővítik, ha lesz rá igény. Azt írják, nincs szükség beutalóra, időpontot a klinika oldalán lehet foglalni.

Minden páciens esetében először egy laboratóriumi tesztekből és esetenként képalkotói eljárásokból álló alapvizsgálatot végeznek, ezt követően pedig a tünetektől függően vonnak be más orvosokat is a kezelésbe.

A gyerekek életminőségét, tüneteik alakulását később havi rendszerességgel ellenőrzik.

„Egyelőre keveset tudunk a betegségről, a gyógyulás ideje, a betegség lefolyása és a tünetek is nagy változatosságot mutatnak az érintetteknél. A hosszútávú COVID sajnos nem olyan mint a bárányhimlő, amelyet könnyen megismer az ember. Épp ezért fontos a koronavírus-fertőzést követően a gyermekek egészségének utánkövetése, az esetlegesen fennmaradó tünetek figyelése és szükség esetén szakorvoshoz fordulás” – mondta dr. Krivácsy Péter, az SBO osztályvezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!