Merkely Béla szerint egy vakcina is elég lehet azoknak, akik három hónapja már átestek a betegségen

2021. március 18. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hallgatói kérdésekre válaszolt a Kossuth rádió Napközben című műsorának, új, Vírusinfó néven indult rovatában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki azt mondta: a koronavírus-fertőzésen három hónapja bizonyítottan átesetteknek egy vakcina is elég lehet a védettség kialakulásához, írja az MTI.

A kérdést valóban vizsgálják már kutatásokban, és vannak is biztató eredmények erről: egy, a medRxiv-en megjelent, még szakmai bírálatra váró, kis létszámú vizsgálat azt mutatta, hogy a betegségen átesetteknél ugyanolyan, sőt bizonyos esetekben erősebb immunválaszt vált ki már egy vakcina, mint azoknál, akik nem estek át a betegségen, és mindkét dózist megkapták, ugyanakkor ezek az eredmények még további vizsgálatokat igényelnek, és egyelőre nincs hír arról, hogy a magyar oltási terv változna emiatt.

A rektor arról is beszélt, hogy a kórházi oltópontokat ajánlja az időskorú, többfajta allergiától szenvedőknek. Kitért a pajzsmirigybetegekre is: Merkely úgy véli, hogy a pajzsmirigybetegek a Magyarországon elfogadott vakcinával beoltathatják magukat. Kitért arra is, hogy tetanuszoltás után két hetet kell várni bármilyen koronavírus elleni vakcina beadása előtt.

Több telefonáló jelezte, hogy bár fertőzöttek voltak, a vérükben nem mutattak ki antitestet, ugyanakkor mégis fél évre szóló védettségi igazolást kaptak. Ezzel kapcsolatban a rektor azt mondta, nemcsak antitestes, hanem úgynevezett sejtes immunitás is létezik.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy a szakértők szerint közel vagyunk a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsához, ezt jelzik a csütörtöki rendkívül rossz számok is. Ezek alapján még nincs itt az ideje a lazításnak. Arról, hogy a kormány mit tervez a következő hetekre, Orbán Viktor beszél majd a szokásos, pénteki interjújában, a Kossuth rádióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!