Tüttő Kata szerint ötszáz embert kellene nagyon gyorsan beoltani Budapesten

2021. március 10. – 14:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a metróüzemeltetésben dolgoznak kulcsfontosságú szereplők, hanem más ágazatokban, így a szemétszállításban is, és noha azt sikerült elérnie a fővárosnak, hogy a 2-es metró és más, a BKV-hoz tartozó közlekedési vonalak zavartalan működtetése érdekében a kormány beoltson végre legalább 138 munkatársat a BKV dolgozói közül, a többi kulcsfontosságú ágazatban is szükség lenne vakcinációra.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a 24.hu megkeresésére azt mondta: „Ötszáz olyan ember van Budapesten, akinek sürgős lenne a beoltása, mert nélkülük fontos alapszolgáltatások kerülhetnek veszélybe.”

Egyelőre ezekben a létfontosságúnak tartott fővárosi cégekben még nem betegedtek meg annyian, mint a metróüzemeltetésben, hogy akár valós, közvetlen veszélybe is kerüljön a feladatok ellátása, ráadásul Tüttő szerint minden ilyen szolgáltatást nyújtó cégnél van pandémiás terv, amiben a beosztást szabályozzák, sőt, végső esetben arra is van lehetőség, hogy arra kötelezzenek ott dolgozókat: költözzenek a munkahelyükre, ahogyan ezt az első hullám idején több idősotthonban is megtörtént.

A főváros azt szeretné elérni, hogy a vízműveknél és a csatornázási műveknél oltsák be azt a néhány tucat mérnököt, akik azért felelnek, hogy iható legyen a víz Budapesten, vagyis rendben menjen minden a három szennyvíztelepen és a gellérthegyi víztározónál. Fontosnak tartják a Főtáv fűtőműveiben és erőműveiben dolgozók oltását, a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű és más erőművek irányításában, üzemeltetésében dolgozó kulcsfontosságú mérnökök, valamint a közvilágításért felelős és a jelzőlámpa-irányításban dolgozó lényeges szereplők oltását.

„A főváros letette az oltási tervét a kormány asztalára. Vannak üzemorvosaink, oltópontjaink, ha kapnánk vakcinát, ezt az ötszáz embert gyorsan beoltanánk” – mondta a főpolgármester-helyettes.

Szeretnének vakcinát a pedagógusok is: a Pedagógusok Szakszervezete nyílt levélben írta meg Kásler Miklós Emmi-miniszternek és Palkovics Lászlónak, az ITM-t vezető miniszternek, hogy ha a kormány visszaengedi a gyerekeket a tervezett időpontban, akkor elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása. Mint írták, a PSZ tud olyan óvodáról, ahol a héten több tucat szülő igényelt gyermekfelügyeletet. „Ha gyermekfelügyeletre kötelezik az intézményeket, a tegnap beadott oltás is megkésett! (…) Gyermekfelügyeletből is haza lehet vinni a pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat megfertőző vírust!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!