Gulyás Gergely szerint Brüsszel hazudott a vakcinabeszerzésről

Legfontosabb

2021. március 6. – 22:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebookon közzétette a vakcinabeszerzésről szóló uniós szerződés két oldalát, és ez alapján azt állítja: az EU képviselete hazudott a magyar sajtónak. Gulyás szerint dokumentumok bizonyítják, hogy az Európai Bizottság tisztában volt azzal, hogy a magyar kormány által nem kért 1,7 millió adagos Moderna-vakcinaszállítmány nem érkezhetett volna meg a harmadik negyedév előtt Magyarországra. Az EU képviselete egyébként csak annyit válaszolt a Szabad Európa kérdésére, hogy a szállítást a gyártók végzik, és nekik nincs közvetlen rálátásunk a pontos szállítási menetrendre.

Mint a Telex megírta, a magyar kormány 3 488 000 darab Moderna-vakcina beszerzésére volt jogosult a közös uniós beszerzési keretből, de csak ennek felét, 1 744 000 adagot kötött le. Az ellenzék ezután azzal támadta a kormányt, hogy Brüsszelt kárhoztatva lemondott több mint másfél millió vakcináról, hogy helyettük inkább az orosz és kínai vakcinákat engedélyezhesse, a Moderna-vakcinákat pedig így mások vehetik meg.

Gulyás a Facebookon azt írja, hogy az EU-s vakcina lehívásoknak négy kategóriája van: initial (normal), optional, top up és top-up optional. Mind az „initial” dózisokból, mind az „optional” dózisokból 80-80 millió állt a tagállamok rendelkezésére – összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból: kétszer 1 744 000, azaz összesen 3 488 000 darabra.

Az „optional” kategóriába tartozó oltóanyagok azonban leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek, ahogy ezt az Európai Bizottság által kötött szerződés 15. oldala is tartalmazza. A kormány szerint eddigre már egyéb beszerzések révén meglesz a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyagmennyiség.

A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad – írja Gulyás. A Moderna szállítási ütemtervéből az derül ki, hogy még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él. Vélhetően hasonló okokból több másik uniós tagállam sem élt az opcionális lehívás lehetőségével – olvasható a posztban.

Az ügyről Orbán Viktor február 26-án úgy beszélt, hogy végig nem ismerte el, valóban lemondtunk-e 1,7 millió uniós vakcináról. A miniszterelnök csak azt mondta: le van már kötve 17 millió vakcinánk, viszont oltani csak olyan vakcinával lehet, ami meg is érkezik, és az Unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek meg. Később azzal indokolták a keret felének lemondását, hogy a Moderna drágább a hasonló hatásmechanizmusú Pfizernél. (Gulyás nem sokkal ezelőtt épp arról beszélt, hogy az oltásoknál másodlagos az ár, mert a vírus sokkal nagyobb gazdasági károkat okoz.) Ezután jött a harmadik verzió: Gulyás Gergely a Facebookon azt írta: a sajtó által hiányolt 1,7 millió Moderna vakcinát csak 2021 decemberében szállítaná Brüsszel.

A Szabad Európa ezután írta meg azt, hogy még januárban rákérdeztek az EU-nál a várható szállítási menetrendekre, és az Európai Unió képviselete azt a választ adta, hogy „a közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem »az EU-tól« érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, ezért nekünk sajnos nincs közvetlen rálátásunk a pontos szállítási menetrendre”. A Szabad Európa szerint Brüsszel ez alapján nem mondhatott olyat, hogy csak decemberben szállítana bármit is, mert ők nem szállítanak semmit, a gyártóval kellett volna ezt megbeszélnie a kormánynak.

Gulyás szerint ebben hazudott az EU képviselete.

„A fenti negyedéves szállításra vonatkozó információk a Bizottság (név szerint: Stella Kyriakides uniós biztos) által aláírt, a bejegyzésemhez csatolt szerződésből származnak. A Bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt. Ahogyan a Bizottság a csatolt táblázatot is jól ismeri. Akkor vajon miért hazudott Brüsszel az internetes lapnak?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!