A már meghirdetett felvételiket nem törlik a középiskolákban, kollégiumban az érettségizők maradhatnak

2021. március 5. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány csütörtökön bejelentette, hogy március 8-ától az eddiginél is szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. Az új szabályok értelmében az óvodákat bezárják egy hónapra, az általános iskolák online oktatásra állnak. A köznevelési intézményeket érintő részletszabályokat az Emberi Erőforrás-minisztérium (Emmi) már ki is küldte az intézményvezetőknek.

Az intézményeknek Kásler Miklós azt írta, hogy egy miniszteri határozatban szabályozzák a veszélyhelyzeti működést a következő hetekben. Az óvodákban március 8-ától rendkívüli szünet lép életbe, gyakorlatilag egy hónapig zárva lesznek, április 7-én lehet majd visszatérni.

A középiskolákban javarészt eddig is digitális oktatás folyt, de most az általános iskolák és gyógypedagógiai intézmények is erre állnak át, március 8. és 31. között tantermen kívüli, digitális oktatás zajlik majd, a rákövetkező hétben pedig jön a tavaszi szünet. Ha oktatás nem is zajlik majd bennük, az iskolák nyitva maradnak.

A kollégiumokból nem kell mindenkinek kiköltöznie a következő egy hónapban, az intézményvezető az idén érettségizőknek bennlakást, és méltányossági kérelem alapján ezt az arra rászorulóknak is engedélyezheti. A versenyszerűen sportolók is maradhatnak a jóváhagyott nevelési programmal rendelkező kollégiumokban, de maximum tízfős edzéseket tarthatnak nekik.

Kásler azt írta, hogy az iskoláknak nem kell megszervezniük a gyermekfelügyeletet a kontaktusszám csökkentése érdekében, de biztosítani kell a tanulók étkeztetését a veszélyhelyzet ideje alatt. Ez az esetükben is elvitelt vagy kiszállítást jelent.

A most érettségi vagy szakmai vizsgát tevő tanulóknak a következő egy hónapban is tarthatnak személyesen gyakorlati órát vagy kiscsoportos konzultációt. A már meghirdetett középiskolai felvételiket is meg lehet tartani személyes jelenléttel, de az Emmi lehetőséget ad arra is, hogy ez digitális formában szervezzék meg az iskolák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!