Szlávik: Gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves, akinek nincs alapbetegsége

2021. február 27. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma, és ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők és az intenzív osztályokon kezeltek száma is, mondta Szlávik István, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik szerint Magyarországon úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget sem ért, és már itt is terjednek a koronavírus mutáns változatai, amik miatt megemelkedhet a fertőzésszám, írja az MTI.

Azt is mondta, utóbbi néhány hétben azt figyelték meg, hogy

csökken a súlyos betegek átlagéletkora, gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt.

„A klinikai tünetek is némileg súlyosabbak, sokkal gyakrabban észlelünk lázat, köhögést, légúti tüneteket, ami azt mutatja, hogy a vírus nem csak abban veszélyes, hogy jobban terjed emberről emberre” – mondta Szlávik.

A főorvos szerint úgy tűnik, a koronavírus új mutánsai hatékonyabban kötődnek az egészséges sejtekhez, így nagyobb mértékben tudnak elszaporodni a szervezetben, ezért jobban is fertőznek, hiszen több van belőlük a vérben vagy a légúti váladékban.

Azt is mondta, Magyarországon már 2,5 millió ember beoltásával befolyásolni lehetne a járványt, esetleg így már csökkenne a fertőzésszám.

Ha pedig valaki Európán kívüli területről érkezik, akkor a tíznapos karantén szigorú betartása kötelező, hiszen így meg lehet akadályozni, hogy még jobban elterjedjen a mutáns vírus, mondta.

Pénteken kiderült, hogy a koronavírusnak már a dél-afrikai variánsa is megjelent Magyarországon. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint akárcsak a brit változat, a dél-afrikai is nehezebben kezelhető, mert ellenállóbb a vírus, és az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele. Orbán Viktor szerint pedig a helyzet drámaian romlik, ezért emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, és utazási korlátozásokat is ígért, „a határoknál mindenképpen szigorítani kell”, mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!