Olyan súlyos a cseh járványhelyzet, hogy az eddigi legszigorúbb korlátozásokat hoznák meg

2021. február 26. – 08:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokról döntött Csehország az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány miatt. Andrej Babiš csütörtök este jelentette be, hogy a koronavírus mutációi nagyon agresszívek, ezért szükség van a korlátozó intézkedésekre. Így

  • hétfőtől kezdve három hétre betiltanák a lakosság szabad mozgását az egyes járások között;
  • teljesen bezárnák az iskolákat, az óvodákat és a még nyitva tartó üzletek egy részét is;
  • minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú légzésvédő maszk viselése;
  • minden munkahely maga fogja tesztelni az alkalmazottait, az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek – egy tesztre és alkalmazottra 60 koronát.

A bejelentett óvintézkedések bevezetésének feltétele, hogy a képviselőház pénteken a kormány kérésére meghosszabbítsa harminc nappal a szombat éjfélkor lejáró szükségállapotot.

A cseh egészségügyi miniszter szerint a következő napokban az új napi igazolt fertőzések száma a járványügyi szakértők várakozásai szerint a jelenlegi 13 ezerről 20 ezerre emelkedhet.

Mivel a cseh kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, a kormány Németországhoz és Lengyelországhoz fordul segítségért, néhány tucatnyi cseh beteg elhelyezését kérnék a szomszédos országok kórházaiban. Berlin és Varsó is jelezték, hogy segítenek.

A cseh kórházakban a legfrissebb kimutatások szerint 6900-7000 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük több mint 1400-nak súlyos az állapota. Az intenzív osztályok ágykapacitásának már csak alig 14 százaléka szabad, a kórházak többsége a sürgős esetek kezelésén kívül gyakorlatilag már minden más szolgáltatást leállított.

A cseh kormány január végén tiltotta meg a külföldi állampolgároknak a beutazást. Csehország is azon országok közé tartozik, ahol a járvány harmadik hulláma a legsúlyosabb, erről bővebben itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!