Megtiltotta a külföldi állampolgárok beutazását Csehország

2021. január 29. – 22:09

Másolás

Vágólapra másolva

Megtiltotta a külföldi állampolgárok beutazását Csehországba a prágai kormány. A kabinet csütörtöki rendkívüli ülésén hozott döntés már éjféltől életbe lép – közölte pénteken este az angol nyelvű Twitter-oldalán a cseh külügyminisztérium. Az MTI által ismertetett közlemény szerint

külföldi állampolgárok a döntés visszavonásáig csak rendkívül indokolt esetben léphetnek be Csehországba.

Az intézkedés alól kivételt képeznek például a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldiek. Ugyancsak kivételt képeznek az indokolt családlátogatások, az egészségügyi vagy szociális intézmények meglátogatása, valamint az esküvők és a temetések.

A kormány döntését a romló csehországi koronavírusjárvány-helyzet indokolja. A kórházban kezeltek száma már egy hete állandóan 6 ezer, míg a súlyos esetek száma pedig ezer körül mozog. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint az óvintézkedéseket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt.

Már korábban közölték, hogy a cseh kormány a romló járványhelyzetre való tekintettel péntek éjféltől szigorítják a hazai óvintézkedéseket is. Ennek alapján a kereskedelmi szálláshelyek csak a szolgálati utakon lévőket fogadhatják, és ezt hivatalos iratokkal kell bizonyítani. A családok látogathatják saját üdülőiket, de idegeneket nem fogadhatnak. A síközpontok zárva maradnak, és tovább szűkítették a kórházi látogatásokat is. Döntés született arról is, hogy

jövő héttől kezdve a cseh lakosok már háromnaponta mehetnek ingyenes antigéntesztre.

Eddig ez ötnaponta volt lehetséges. Ez az intézkedés összefügg azzal is, hogy Németország megszigorította az ott dolgozó cseh vendégmunkások számára a határátlépést. A Szászországban dolgozó és naponta ingázó csehek hetente két alkalommal, míg a Bajorországban dolgozók kétnaponta kötelesek új negatív koronavírus tesztet felmutatni a határon. A prágai sajtó szerint naponta mintegy 60 ezer cseh jár át Németországba dolgozni.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!