Kübekháza polgármestere azt írta a háziorvosnak, hogy csak annak adjon be kínai vakcinát, aki ezt írásban kéri

Legfontosabb

2021. február 24. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere egy levélben arra kéri a helyi háziorvost, hogy a kínai vakcinával csak azokat oltsa be, akik ezt írásban kérik. A polgármester a vakcina esetleges veszélyeire utalva azt írja: „Doktornő, első az emberi élet, és nem a hatalom érdeke!”

A Telexhez a Tumblr-en keresztül jutott el a kübekházi polgármester levele, amelynek valódiságáról a Telex meggyőződött. A polgármestert nem tudtuk felhívni telefonon, de a háziorvost sikerült elérnünk. Ő csak annyit volt hajlandó válaszolni kérdésünkre, hogy valóban kapott egy ilyen levelet Molnár Róberttől, de semmi egyebet nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Később kiderült, hogy a levelet a helyi polgármesteri hivatal maga is közzétette a Facebookon a Kübekháza Hírszolgálat oldalán.

Molnár Róbert korábban a Torgyán József féle Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt országgyűlési képviselője volt, majd az Új Kezdet nevű párt egyik alelnöke volt, ahonnan 2018-ban lépett ki. 2002 óta áll az 1500 lakosú Csongrád-Csanád megyei község élén.

A levélben arra kéri a háziorvost, hogy „a kormányzat által Kübekházára juttatandó kínai Synopharm (helyesen Sinopharm – a szerk.) vakcinával kapcsolatban körültekintően szíveskedjék eljárni”. A polgármester azt kéri: csak annak adják be az oltást, akik ezt kifejezetten kérik, és erről írásban nyilatkoznak is.

Molnár Róbert szerint „több tekintélyes virológus szakember szerint a kínai oltóanyag potenciális veszélyeket rejthet magában és arról is értesültem több orvostól hogy a háziorvosokat nyomás alá helyezték, hogy mindenképpen ezzel oltsák a praxisokban élőket”.

A kínai vakcinával szerdától oltanak a háziorvosok. Az oltóanyagból 550 ezer adag érkezett eddig, de a magyar kormány összesen 5 millió adagról kötött szerződést. A kormány azt reméli, ezekkel a vakcinákkal sikerül meglendíteni a magyar lakosság átoltottságát.

A vakcináról ebben a cikkünkben szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat. Mint írtuk: a probléma az, hogy a vakcina lehet jó, de erről független, ellenőrizhető, bizonyító erejű adat nem látott még napvilágot. A dolog másik oldala az, hogy Kínában és a Közel-Kelet több országában mostanra már 30 milliónál többen kapták meg az oltást, és súlyos reakciókról, komoly mellékhatásról nem érkezett hír. Ebben a cikkünkben arról írtunk, adható-e 60 év felettieknek a kínai oltás.

A kormányzati koronavírus oldalon is megjelent egy tájékoztatás a kínai vakcináról. Ebben azt írják: a Sinopharm 18 év felett korhatár nélkül adható, biztonságos és hatásos vakcina. Nagy előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki, mert a vírus teljes, elölt változatát tartalmazza, így jobban megmozgatja az immunrendszert és nagy védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Ugyanolyan alapon működik, mint a már jól ismert influenza vagy a gyermekbénulás elleni vakcinák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!