A szegény országok akár több évet is várhatnak a koronavírus elleni vakcinára

2021. február 24. – 05:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök és argentin kollégája, Alberto Fernández felszólította az ENSZ-t és a gazdag államokat, hogy segítsék koronavírus elleni oltóanyaghoz jutni a szegény országokat, mert az eddigi erőfeszítéseik szerintük messze nem elegendők, írja az MTI.

López Obrador elmondta: a szegény országokat vakcinával ellátni hivatott program, az Egészségügyi Világszervezet támogatta COVAX egyszerűen nem működik, a világon rendelkezésre álló oltóanyag 80 százaléka tíz országban koncentrálódik, ők gyűjtik be ezeket, ami „teljesen igazságtalan”.

„Hol van az egyetemes testvériség?”

– kérdezte.

Fernández hozzátette, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel közösen nyomást akarnak gyakorolni a világ húsz legfejlettebb országát tömörítő országcsoport (G20) tagjaira annak érdekében, hogy nyilvánítsák „globális közjónak” az oltóanyagokat. Az országcsoporthoz tartozik Mexikó és Argentína is.

Alberto Fernandez és Andrés Manuel López Obrador – Fotó: Reuters/Luis Cortes
Alberto Fernandez és Andrés Manuel López Obrador – Fotó: Reuters/Luis Cortes

Az Our World in Data nevű, oxfordi központú kutatóintézet adatai szerint Mexikóban a lakosság 1,3 százalékát oltották be eddig, Argentínában az 1,6 százalékát, miközben Nagy-Britanniában a 27 százalékát, az Egyesült Államokban pedig a 19,2 százalékát. A világátlag 2,7 százalék.

Szakértők szerint a leggazdagabb országokat kivéve a világ országainak sok hónapot, de inkább több évet kell várniuk arra, hogy kellő mennyiségű vakcinát tudjanak beszerezni.

López Obrador burkoltan dicsekedett azzal, hogy Mexikó a regisztrált fertőzöttek és a halálesetek számát tekintve a járványban jobban áll „a világ legerősebb országánál”, az Egyesült Államoknál. A hivatalos mexikói adatok szerint a Covid-19 betegségben eddig csaknem 182 ezer ember vesztette életét, a kormány becslése szerint számuk 201 ezer, de független szakértők úgy becsülik, hogy ez a szám a 220 ezret is meghaladja. Az Egyesült Államokban pedig félmillió a halálos áldozatok száma, miközben lakosságszáma 2,6-szer több Mexikóénál.

A mexikói elnök egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy egészségügyi hatóságai oltsák be az Amerikában élő többmillió mexikóit is, akár legálisan, akár illegálisan vannak ott.

Még a jóléti államokban sincs elég mennyiségű vakcina, de rengeteg olyan ország van, ahová egyáltalán nem is jutott belőle, vagy nevetséges adagokról számoltak be. Egyfelől érthető, hogy mindenki a saját állampolgáraiért küzd, de még gazdasági szempontból is megfontolandó, hogy a vakcinanacionalizmust félretéve az egész világot lefedve fusson le egy oltóprogram.

Az amerikai Northeastern Egyetem egy kutatást is végzett, amelynek részeként két eshetőséget vizsgáltak. Mi történik, ha az ötven leggazdagabb ország elvisz kétmilliárd vakcinát, és mi történik akkor, ha a lakosság számát figyelembe véve osztják ki az oltásokat. Első esetben a járvány terjedése 33%-kal, a másodikban 61%-kal csökken.

Januárban a WHO főigazgatója is arra figyelmeztetett, hogy az igazságtalan elosztás elnyújtja a világjárványt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!