Csak az ígért mennyiség felét várhatja az AstraZenecától az EU a második negyedévben egy uniós tisztviselő szerint

2021. február 24. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vállalt 180 millió adag helyett pusztán 90 milliót, illetve még annál is kevesebbet szállít majd le a gyártó az Oxfordi Egyetem és AstraZeneca közös vakcinájából az Európai Unió számára a második negyedében – írja a Reuters egy uniós tisztviselőre hivatkozva, aki közvetlen kapcsolatban áll a gyártóval. Egy, a német egészségügyi minisztériumból származó dokumentum szerint a hiányt várhatóan a harmadik negyedévben (szeptember végéig) tudják majd pótolni, ám így jó eséllyel veszélybe kerülhet az EU oltási terve, ami szerint a felnőtt lakosság mintegy 70 százalékát szerették volna beoltani nyárra.

Az AstraZeneca szóvivője a Reutersnek azt mondta, nagyon keményen dolgoznak, hogy növelni tudják a gyártókapacitásokat az EU számára vállalt vakcinák előállítása érdekében, ezért bíznak abban, hogy a határidőktől nem térnek el lényegesen. Az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A már említett egészségügyi minisztériumi iratok szerint Németország mintegy 34 millió adag vakcinát kap majd az AstraZenecától a harmadik negyedévben, ami azt jelenti, hogy az országba 2021-ben összesen 56 millió adag AstraZeneca-oltóanyag érkezik. Ez körülbelül a hatoda az összes, EU számára berendelt mintegy 300 millió dózisnak.

Az AstraZeneca vakcinája január végén kapta meg az európai engedélyt, de azóta is gyakorta kerül össztűzbe: hol azért, mert a gyártó technikai problémákra hivatkozva nem szállítja le a beígért mennyiséget, hol meg azért, mert egyesek szerint adható, mások szerint pedig nem adható az időseknek.

Frissítés 2021.02.24. 12:52-kor:

Az AstraZeneca a Telexhez eljuttatott közleményében azt írja, hogy dolgoznak a szerződött mennyiség teljesítésére.

„Az AstraZeneca ezúton megerősíti, hogy a COVID-19 vakcina II. negyedéves szállításra vonatkozó legfrissebb előrejelzése szerint az Európai Bizottsággal kötött szerződésnek megfelelően kíván teljesíteni. A szerződés szerinti várható mennyiség körülbelül fele az EU ellátási láncból, míg a fennmaradó rész a nemzetközi ellátási hálózatából érkezhet. Jelenleg az AstraZeneca azon dolgozik, hogy növelje az EU ellátási lánc termelékenységét, és továbbra is felhasználja nemzetközi kapacitásait annak érdekében, hogy a második negyedévben a 180 millió adag eljuthasson az Európai Unióba”

– írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!