Izraelben egy gasztrobár állja az italát annak, aki beoltatja magát

2021. február 19. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tel-Avivban ingyen itallal próbálják rávenni a lakosságot arra, hogy beadassák maguknak a koronavírus elleni oltást – írta meg a Reuters.

A járványügyi intézkedések miatt sok izraeli bár és kocsma bezárásra kényszerült. Üdítő kivétel lett a tel-avivi Jenia gasztrobár, ami szokatlan módon oltóközponttá alakult. Így született meg az az ötlet, hogy az önkormányzattal együttműködve a ház állja azoknak az italát, akik beoltatják magukat a helyszínen.

Aggodalomra semmi ok, az oltás utáni ingyen frissítők az orvosi ajánlás szerint alkoholmentesek.

Oltanak a Jenia gasztrobárban – Fotó: Corinna Kern/ REUTERS
Oltanak a Jenia gasztrobárban – Fotó: Corinna Kern/ REUTERS

A lap szerint az ország 9 milliós lakosságának már több mint 43 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcina első dózisát. Ettől függetlenül az izraeli Egészségügyi Minisztérium aggódik, hogy a továbbiakban visszaesik az oltási hajlandóság, ami miatt több időbe telhet a gazdaság újraindítása.

Pedig az oltások meglepően jó eredményt hoztak Izraelben: az ország egészségügyi dolgozóinak oltása utáni eredmények szerint a Pfizer–BioNTech oltóanyaga már az első dózis után is 85 százalékban hatásos. Az eredmény egyébként épp azért különös, mert január végén izraeli kutatók épp azt közölték: a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából az első dózis még nem nyújt olyan hatékony védelmet, mint remélték. A Pfizer szerint az oltóanyag első adagja körülbelül 52 százalékos védettséget ad, míg a második adag – megfelelő időben beadva – 95 százalék körüli immunitást eredményez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!