85 százalékban eredményes volt egyetlen dózis a Pfizer–BioNTech-vakcinából egy izraeli kórházban

2021. február 19. – 10:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Röviddel azután, hogy egy kanadai tanulmány szerzői az FDA (amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet) dokumentumait átnézve arra jutottak, a Pfizer–BioNTech oltóanyagából elég (átmenetileg) mindössze egy adagot beadni, mert úgy is 92,6 százalékban hatásos a koronavírussal szemben, a Sky News egy olyan, a Lancet orvosi szaklapban megjelent izraeli tanulmányról írt, ami azt mondja: a Pfizer–BioNTech oltóanyaga már az első dózis után is 85 százalékban hatásos.

A tanulmány a Sheba Medical Centerben tapasztalt eredményekre alapozza állítását. Ugyanis Izrael egyik legnagyobb kórházának kb. 7000 beoltott egészségügyi dolgozójánál úgy találták, hogy 85 százalékkal mérséklődtek a tünetes covidos esetek az oltást követően 15–28 nappal, miközben az összes fertőzésszámra vetítve (ideértve a tünetmentes fertőzéseket is) 75 százalékos visszaesést láttak. Hozzátartozik ugyanakkor, hogy a dolgozók többnyire fiatalok és egészségesek, 65 év felettiekről nem igazán van tapasztalat egyetlen oltással – írja a Reuters.

„Ez az áttörő felfedezés megerősíti a brit kormány döntését arról, hogy egyetlen oltóanyaggal kezdjék immunizálni a lakosságot” – idézte a Telegraph Arnon Afek professzort, a Sheba igazgatóhelyettesét. Az Egyesült Királyságban kitolnák a második dózisra meghatározott oltás időpontját, hogy minél több ember kaphassa meg az első dózist. A Pfizer–BioNTech a kanadai kutatók eredményére válaszul azt közölte, hogy nem vizsgálták még az alternatív adagolást, és erről a gyógyszerügynökségek döntenek. Az általuk javasolt adagolás a maximum 21 napos különbség a két dózis között.

Az eredmény egyébként épp azért különös, mert január végén izraeli kutatók épp azt közölték: a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából az első dózis még nem nyújt olyan hatékony védelmet, mint remélték. A Pfizer szerint az oltóanyag első adagja körülbelül 52 százalékos védettséget ad, míg a második adag – megfelelő időben beadva – 95 százalék körüli immunitást eredményez. Az oltási program eredményeit vizsgáló izraeli kutatók szerint ugyanakkor az első dózis csak 33 százalék körüli védelmet jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!