Péterfalvi Attila: Az oltásigazolás bevezetésének nincs jogi és adatvédelmi akadálya

2021. február 17. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs jogi akadálya és adatvédelmi aggályokat sem vet fel az oltásigazolás bevezetése – erről is beszélt az InfoRádióban Péterfalvi Attila.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint maga az oltás ténye személyes egészségügyi adatnak minősül, ahogyan az is, hogy valaki átesett-e a koronavírus-fertőzésen, és hogy felgyógyult-e. Ebben az esetben azonban

a védettség ténye az érdekes, nem pedig az, hogy a védettséget melyik vakcina biztosítja az illető számára.

A kormányzati kommunikációnak megfelelően, Péterfalvi szerint sem lenne szabad különbséget tenni, hogy a vakcinát melyik nemzeti vagy európai hatóság engedélyezte, mindössze a védettség ténye releváns.

Az viszont a NAIH elnöke szerint sem mindegy, mire használják az igazolást, azt jogszabályban kellene rögzíteni, mert az egyenlő bánásmódra vonatkozó kérdéseket is felvethet, mondta. Éppen ezért az utazásokkal kapcsolatban egységes szabályozásra, jogalkalmazásra lenne szükség.

„Az nem fordulhat elő, illetve nem lenne szerencsés, ha mondjuk az egyik légitársaság elviszi az utast, míg a másik nem hozza haza”

– magyarázta Péterfalvi, aki szerint jó lenne, ha minimum uniós megállapodás születne, vagy uniós elvek alapján történne a szabályozás, vagy akár nemzeti szinten, hiszen azokat lehet gyorsabban életbe léptetni.

Magyarországon márciusban kezdik meg kiadni az első védettségi igazolványokat, amelyekről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!