Négy budapesti oltóponton kezdik meg az oltást az orosz vakcinával

2021. február 11. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem alakulnak kedvezően a járványügyi adatok”– mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján, azon a napon, amikor egy hónappal ezelőtti szintre ugrott a napi új fertőzöttek száma. A tisztifőorvos szerint a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, majd a stagnálás után már lassú emelkedés is látható az új megbetegedések és a kórházi ápolásra szorulók számában. Ennek okai „nem teljesen felfedettek”, de köze lehet a vírus újabb mutációihoz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan vizsgálja a mutáns vírustörzseket. Bár az afrikai és a brazil mutációt még nem mutatták ki Magyarországon, Müller szerint a brit változatoknak „adott a közösségi terjedése”. Ez azt jelenti, hogy nem csak olyanok fertőződnek meg vele, akik korábban jártak Nagy-Britanniában. A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy „ha tért hódít a brit mutáns – amiről tudjuk, hogy erősebb a megbetegítőképessége –, akkor további emelkedésnek nézhetünk elébe”.

Szomorú adat, hogy 97 beteget, köztük fiatalokat is elveszítettünk az elmúlt napon

– mondta Müller, aki szerint csak az oltással lehet megszabadulni a járványtól és a korlátozásoktól, ezért fontos, hogy mindenki „oltakozzon”. Arról, hogy kit és melyik oltóanyaggal lehet beoltani, csak a kezelőorvosok tudnak dönteni, a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz ezért hiába fordulnak sokan erre vonatkozó kérdésekkel.

Csütörtökön kétféle oltóanyag érkezett Magyarországra: a Modernából 21 600, az AstraZenecából 40 600 adag került a Hungaropharma Zrt. raktáraiba. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy ebből hány embert lehet beoltani, akkor a számokat meg kell felezni, mivel mindkét vakcinából két adag beadása szükséges a védettséghez.

Az orosz Szputnyik vakcinával való oltás is elkezdődik, erre Budapesten négy oltópontot jelöltek ki: a Dél-pesti Centrumkórházat, a Honvédkórházat, a Szent Imre Kórházat és a Szent János Kórházat.

560 fővárosi háziorvosi praxisból praxisonként 5 fő kaphatja meg ezt a vakcinát az oltópontokon, ezt a háziorvosok fogják leszervezni. Azok, akik nehezen mozognak, az otthonukban kapják meg a védőoltást.

Azokat a 60 év felettieket, akik nem kaptak olyan levelet a tisztifőorvostól, amellyel regisztrálni lehet a koronavírus elleni oltásra, Müller Cecília arra kérte, hogy a kormányzati tájékoztató honlapokon kérjék a regisztrációt. Az oltásra váróktól ugyanakkor türelmet is kért a tisztifőorvos, hangsúlyozva, hogy nem lehet egyszerre beoltani mindenkit.

Ide kattintva a Telex járványszimulátorán megnézheti, hogyan terjed a koronavírus, és hogyan lehet gátat szabni neki, mennyit számít, ha kijárási korlátozásokat vezetnek be, és milyen hatékony fegyver tud lenni, ha minél több embert oltanak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!