A Vuhanban nyomozó WHO-szakértő szerint az amerikai hírszerzésnek sem kell mindent elhinni

2021. február 10. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hírszerzés információinak hitelességét vonta kétségbe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik Vuhanban tartózkodó szakembere, Peter Daszak, aki szerint nem lenne helyes túlzottan az amerikai információkra támaszkodni a koronavírus eredete ügyében.

Daszak a South China Morning Post című hongkongi lap egyik cikkét megosztva írt arról Twitteren, hogy

„Nem szabad túlságosan az amerikai hírszerzés információira hagyatkozni, mert Trump alatt egyre jobban elszakadtak a valóságtól, és több szempontból is egyszerűen tévednek,”

Joe Bidenről pedig azt írta, hogy Trump utódja pedig keménynek akar látszani Kínával szemben. Utóbbi állításával alighanem Ned Price amerikai külügyi szóvivő keddi nyilatkozatára utalhat, Price ugyanis azt mondta, hogy nem szabad vakon elhinni a vuhani vizsgálat eredményeit, már csak azért sem, mert Kína ebben a témában eddig nem biztosított átláthatóságot. Ezért szeretnék, ha a jelentést amerikai hatóságok is megvizsgálhatnák, írja az MTI.

A WHO Vuhanban tartózkodó kutatócsoportja kedden azt közölte, hogy „nagyon valószínűtlen, hogy laborból szökött ki a koronavírus.” Elméletük szerint a Covid-19 legvalószínűbb útja az volt, hogy egy közvetítő faj segítségével jelent meg az emberben. Egyelőre azonban még ezt is csak hipotézisnek tekinti a WHO, és a bizonyításhoz további tanulmányokra és célzott kutatásokra van szükség.

Donald Trump elnök kormányzata a járvány kitörése óta határozottan állította, hogy a kínai virológiai intézetből hagyták kiszabadulni a kórokozót akár szándékosan, akár véletlenül. A Joe Biden elnök vezette új kormány elhatárolódott ettől az – egyébként Mike Pompeo volt külügyminiszter által előszeretettel támogatott – állásponttól, ettől függetlenül szkeptikusan fogadta a WHO vuhani sajtótájékoztatóján ismertetett jelentését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!