Plusz 750 millió adag oltást termel a BioNTech egy új gyárral

2021. február 10. – 12:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A németországi Marburgban található oltóanyaggyár beindításával növeli kapacitását a BioNTech biotechnológiai vállalkozás, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari céggel közösen fejlesztett ki koronavírus elleni oltást. A BioNTech a Novartistól vette át a marburgi üzemet.

A gyárban első lépésként a szérum hatóanyaga, az úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (mRNS) előállításának folyamatát indították be, majd az első, 8 millió adag oltáshoz elengendő mennyiség után egy tisztítási és koncentrálási művelet következik, ami után az mRNS-t beburkoló úgynevezett lipid nanopartikula (LNP) előállítása következik, írja az MTI. Egy újabb tisztítási művelet végeztével a készítményt elszállítják egy közreműködő partnerhez, amelynek üzemében palackozzák és csomagolják a terméket, a BNT162b2z néven forgalmazott, ampullás kiszerelésű oltóanyagot.

A termelés felfuttatásához meg kell szerezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. A gyártási folyamatok értékeléséhez szükséges adatokat februárban és márciusban nyújtják be az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő szervezethez. A valamennyi engedéllyel rendelkező és hivatalosan üzembe állított marburgi gyárból származó első oltóanyagszállítmányok várhatóan április elején érkeznek meg az EU-s tagállamokba.

Ha viszont minden engedélyt megkapnak, a marburgi lesz az egyik legnagyobb üzem Európában az mRNS-alapú oltások piacán. Maximális kapacitáson működve így az év végéig 750 millió adaggal növelhetik a Pfizer-BioNTech termelését, ebből az év első felében 250 millió adag készülhet el. Ennek köszönhetően a korábban ütemezett 1,3 milliárd helyett kétmilliárd adagot állítanak elő a BNT162b2-ből 2021-ben. A növekedést nem csak a gyártás bővítése szolgálja, hanem a többi között az is, hogy egy-egy ampulla szérumból nem öt, hanem hat oltást adnak be – fejtették ki a közleményben.

A vakcinagyártás nehézségeiről és menetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!