Kiadta az OGYÉI az orosz vakcina alkalmazási előírását, ami szerintük nem egy alkalmazási előírás

2021. február 9. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadott egy alkalmazási iránymutató leírást a Szputnyik V orosz vakcinához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A Magyar Orvosi Kamara már egy hete kérte a dokumentációt, mert ahogy írták, anélkül nem tudják ajánlani az orosz vakcinát. Egy kisebb adaggal már a héten elkezdődött az oltás, de a ma kiadott tájékoztató hagy némi kívánnivalót maga után.

A pdf első oldalán két szó szerepel: Alkalmazási előírás. Ehhez képest a második oldal első bekezdésében már nem ez szerepel.

„Az alábbi tájékoztató a gyógyszer orosz nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációja, tehát nem hivatalos és vizsgálatokon alapuló (európai szabályoknak megfelelő) alkalmazási előírás, hanem az alkalmazáshoz iránymutatást adó leírás. A kiindulási alapul szolgáló orosz nyelvű termékismertető utolsó áttekintésének dátuma: 2020. október 28”

– olvasható a dokumentumban.

Dobson Szabolcs gyógyszerész a koronavírus-vakcinák szakirodalmát bemutató Facebook-oldalán több kérdést is feltett az előírásról. Például azt, hogy ha nem vizsgálatokon alapszik, akkor min?

„Ha ez nem vizsgálatokon alapuló, akkor mit vizsgált eddig az OGYÉI és ha nem hivatalos, akkor ki lesz felelős a vakcina szakszerű alkalmazása során bekövetkező bármilyen problémáért?”

– írja Dobson a bejegyzésében.

Arra is kitér, hogy Oroszországban már egy olyan alkalmazási előírást használnak, amit legutóbb december végén vizsgáltak felül. A most, az OGYÉI által kiadott dokumentumban az áll, hogy ez az október 28-ai verzió magyar fordítása, így látható, hogy ez a verzió olyan mellékhatásokat sorol fel, amik az orosz verzióban figyelmeztetések.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap végzett az orosz vakcina vizsgálatával. Az OGYÉI már korábban, január 20-án annak ellenére adott engedélyt a Szputnyik V-nek, hogy a hatóság által felkért szakértők aggályokat fogalmaztak meg a vakcinával kapcsolatban. Ennek ellenére Szijjártó Péter két nappal később bejelentette, hogy aláírta a szerződést a beszerzésről. Az engedélyezési folyamat kalandos történetéről ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!