A szabályok ellenére megnyitott egy lengyel klub, a vendégek összeverekedtek a rendőrökkel

2021. január 31. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány ellen hozott intézkedések ellenére kinyitott egy klub a lengyel Rybnikben, a vendégek, a razzia során összeverekedtek a rendőrökkel, akik könnygázt vetett be és három embert őrizetbe vettek – írja az MTI.

A járványügyi szabályok ellenére működő rybniki szórakozóhely bezárását az egészségügyi felügyelet rendelte el már múlt hét végén, amikor a klub szintén vendégeket fogadott. Miután ezen a szombaton a klub újból megnyílt, a hatósági döntést rendőrségi kísérettel hajtották végre.

Rendőrségi közlemény szerint a szórakozó vendégek egy része a felhívásra elhagyta a helyiséget, egy részük azonban nem volt erre hajlandó.

A klub előtt később több százan gyűltek össze, sokan szájmaszk nélkül, ittas állapotban. A tömeg különféle tárgyakkal dobálta meg a rendőröket.

A mintegy 150 beavatkozó rendőr könnygázt, gumibotot, villanógránátot vetett be, gumilövedékkel figyelmeztető lövéseket is leadtak. A helyszínen három férfit őrizetbe vettek, 213 embert igazoltattak.

A lengyel kormány csütörtökön február 14-ig meghosszabbította a járvány miatt életbe léptetett korlátozások – ezen belül a szórakozóhelyek, az éttermek, az edzőtermek, a sportintézmények, a sípályák bezárásáról szóló intézkedések – többségét. Február 1-jétől csak a bevásárlóközpontok és kulturális létesítmények újranyitását engedélyezték, valamint törölték az idősek vásárlási sávját.

A sajtó többször is beszámolt olyan lengyel szórakozóhelyekről, és éttermekről, amik kinyitottak, vagy például esküvői lakomákat rendeztek. Az ilyen esetekben 30 ezer zlotyiig (mintegy 2,4 millió forint) terjedő bírság szabható ki.

Az egészségügyi tárca vasárnapi közleménye szerint a csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 4706 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ami 23-mal több, mint előző vasárnap volt.

Nemcsak Budapesten, hanem Prágában is tüntettek vasárnap délután a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen.

Az Emberek vagyunk, nem lehet minket kikapcsolni jelszó jegyében lezajlott akciót a Chcípl PES (Megdöglött a Kutya) civil mozgalom rendezte. A PES, a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, ugyanakkor kutyát is jelent. A mozgalmat olyan kisvállalkozók hozták létre, akik attól tartanak, hogy üzleteik csődbe fognak menni a járvány miatt bevezetett korlátozások miatt.

A Vencel téren lezajlott tüntetés résztvevőinek többsége nem viselt maszkot és nem tartotta a két méteres távolságot.

A rendőrség többször is felszólította a tüntetőket az érvényes intézkedések betartására, de erővel nem avatkozott közbe. Számos tüntető cseh zászlót lengetett, a transzparenseken pedig az állt, hogy a kormány ne nézze a lakosságot gyereknek, követelik a szabad mozgást és a kormányzati korlátozások megszüntetését.

Néhány felszólaló még az oltások ellen is tiltakozott.

A résztvevők kormányellenes jelszavakat skandáltak és szabadságot követeltek. A Megdöglött a Kutya mozgalom céljai elérése érdekében petíciót is megjelentetett az interneten, amelyet eddig mintegy tízezer ember írt alá.

Több mint két hét után megállt a cseh járványhelyzet mérsékelt javulása, ezért a kormány a hét végén tovább szigorította az óvintézkedéseket. Zárva vannak a boltok és szünetel a szolgáltatások többsége, éjjeli kijárási tilalom van érvényben, és szombattól kezdve a külföldiek csak indokolt esetben léphetnek be Csehországba.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a korlátozó intézkedéseket csak akkor enyhítik, ha a kórházakban kezeltek száma 3 ezer alá esik. Szombaton a cseh kórházakban mintegy 5500 személyt kezeltek, közülük mintegy 850 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Ez valamivel jobb helyzet, mint amilyen a hét elején volt.

Rendőrök vesznek őrizetbe egy tiltakozót a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások elleni tüntetésen Brüsszelben – Fotó: Oliver Hoslet / EPA / MTI
Rendőrök vesznek őrizetbe egy tiltakozót a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások elleni tüntetésen Brüsszelben – Fotó: Oliver Hoslet / EPA / MTI

Brüsszelben hasonló intézkedések miatt szerveztek tüntetést vasárnap délután, amit a rendőrség feloszlatott. Ausztriában szélsőjobboldali tüntetők vonultak utcára a szigorú intézkedések miatt.

Amszterdamban közel 600-an tüntettek a szabályozások ellen. A résztvevők szorosan egymás mellett álltakm sokan nem viseltek maszkot. A kiérkező rendőröket megdobálták, de a rendőrök feloszlatták a tüntetést, 30 embert – köztük a szervezőket – előállítottak.

A múlt heti zavargásokkal ellentétben a vasárnapi tüntetés békés volt, nem gyújtogattak autókat, vagy törtek be üzletekbe,

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!