A WHO kutatócsoportja bejutott arra a vuhani piacra, ahonnan az első koronavírusos eseteket jelentették

2021. január 31. – 23:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Reuters beszámolója szerint a WHO szakértőkből, tudósokból álló kutatócsoportja vasárnap eljutott arra a vuhani piacra, ahonnan az első koronavírusos eseteket jelentették. A Huanan piac köré barikádokat vontak a látogatás idejére, a csoport nagyjából egy órát töltött bent, újságírói kérdésekre nem válaszolt a látogatás után.

Később a csapat egyik tagja, Peter Daszak azt írta a twitterén, hogy nagyon fontos volt a vasárnapi szemle, mert segíthet, hogy megértsék, megfejtsék, hogyan robbant ki a járvány 2019 végén. És mivel innen jelentették az első eseteket, ezért a helyszín fontos lehet a koronavírus eredetének felderítésében.

Barikádot emeltek a WHO szakembereinek látogatása alatt a piac környékén – Fotó: Koki Kataoka/AFP
Barikádot emeltek a WHO szakembereinek látogatása alatt a piac környékén – Fotó: Koki Kataoka/AFP

A híres vuhani piacot 2019. december 31-én zárták be, miután négy rejtélyes tüdőgyulladásos esetet is ide vezettek vissza. Voltak olyan korábbi feltételezések, melyek szerint a piacon ugorhatott át a vadállatokról emberre a koronavírus. Nem egészen egy hónappal később, január végén Vuhan 76 napos vesztegzár alá került. Magát a piacot – ami a járvány előtt egy forgalmas hely volt, több száz standdal – amúgy járvány kitörése óta zárva tartják.

A WHO kutatócsoportjának érkezése nem volt zökkenőmentes, mert Kína hosszú huzavona után engedte csak be a szervezet szakértőit az országba, végül csütörtökön, a kéthetes karantén lejárta után kezdhették meg a nyomozást a koronavírus eredete után.

Gyors eredményekre nem igazán lehet számítani. Keiji Fukuda korábbi WHO-tisztségviselő nemrég arról beszélt, hogy ne várjon senki hamar válaszokat, és akár évekbe is telhet, mire elég bizonyíték összegyűlik a vírus eredetéről, mivel a járvány kirobbanása óta eltelt több mint egy év, és a fizikai bizonyítékok mostanra nagyrészt elveszhettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!