Szlávik: Mindegyik oltóanyagnál más mellékhatás léphet fel

2021. január 30. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járványhelyzet alakulásáról és a vakcinákról beszélt szombaton Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának. Elmondta, hogy egyelőre nem tudnak olyan koronavírus-mutációról, amelyre egyáltalán ne hatnának az engedélyezett vakcinák.

Mivel a legfontosabb, hogy senki ne szoruljon kórházi ellátásra a koronavírus miatt, ezért Szlávik szerint „minden Magyarországra érkező vakcina hatékony abból a szempontból, hogy megvédi az emberek egészségét és életét”.

A pénteken engedélyezett kínai vakcináról is beszélt, elmondva, hogy az inaktivált, szaporodásra képtelen vírus alkalmas az immunitás kialakítására.

„A hagyományos kínai vakcinák valamivel alacsonyabb hatékonyságúak, azonban abban nagyon hasonlítanak a többiekre, hogy megakadályozzák a súlyos fertőzés kialakulását és azt, hogy a betegek meghaljanak.”

Figyelmeztetésként hangzott el Szláviktól, hogy a különböző oltóanyagoknak más-más mellékhatása lehet, van olyan például, amelyiket nem ajánlott daganatos betegeknek vagy bizonyos allergia esetén beadni. Beszámolt a szerdán érkezett koronavírus-gyógyszer, a bamlanivimab alkalmazásáról is: hazánkban elsőként egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nő kapta meg a szert, akinél nem észleltek semmilyen mellékhatást.

A gyógyszerről elmondta, hogy a betegség korai fázisában használható, megakadályozza, hogy a beteg súlyosabb állapotba kerüljön. Tehát a gyógyszer megelőző terápiára alkalmas és a betegség maximum tizedik napjáig hatékony.

Még nem lehet következtetni a járvány alakulására

Szlávik arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban lényegében nem változott az új koronavírus-fertőzöttek és az elhunytak száma, ami azt mutatja, hogy platófázisba ért a járvány. Ebből viszont még nem lehet következtetni a járvány további alakulására, ezért figyelni kell a számokat, és bízni abban, hogy nem emelkednek újra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!