Februártól jön az új orosz koronavírus-vakcina, a Szputnyik light

2021. január 29. – 19:49

frissítve

Februártól jön az új orosz koronavírus-vakcina, a Szputnyik light
Katonák állnak sorban a krasznodari kórházban, hogy megkaphassák az első adagot a Szputnyik V-ből Fotó: Vitalij Tyimkiv / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Februártól lesz elérhető a koronavírus elleni, orosz gyártmányú egydózisú Szputnyik light vakcina – írta pénteken az MTI az oltóanyag gyártójának bejelentése alapján.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója korábban közölte, hogy az alap finanszírozza a „Szputnyik light”, a Szputnyik V egykomponensű változatának klinikai tesztelését is. Mint mondta, ez az oltóanyag hatékony átmeneti megoldást jelenthet sok, a járvány által erősen sújtott ország számára. Dmitrijev szerint már most nagy érdeklődés van az egykomponensű vakcina iránt.

Alekszandr Gincburg, a Covid-19 elleni első, Szputyik V elnevezésű orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója szerint a Szputnyik light esetében három héten belül alakul ki immunitás.

Korábbi értesülések szerint a „light” védőoltás lehetősége amiatt merült fel, mert nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás a Szputnyik V második összetevőjének gyártásához (a hiányt feltételezi a magyarországi engedélyeztetés körüli kavarás is). A vakcina első komponense a humán adenovírus 26., a második pedig az 5. szerotípusa alapján készült, ez utóbbinak az előállítása pedig sajtóértesülések szerint nehezebb az elsőnél. A „light” típusú védőoltás önmagában is 85 százalékos védettséget biztosít három-négy hónapra a lakosság egyes csoportjainál, és kizárja a Covid-19 súlyos lefolyását.

A Szputnyik V vakcinából eközben 50 millió ember beoltásához szükséges 100 millió adagot tudna Oroszország szállítani az Európai Unióba 2021 második negyedévében, közölte a Twitteren az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Az RFPI szerint ez akkor válna lehetővé, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná az oltóanyagot és Oroszországban addigra befejeződne a lakosság tömeges vakcinációjának alapszakasza.

A Szputnyik V használatát eddig 15 országban hagyták jóvá, és a vészhelyzeti felhasználás engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációt december 22-én az EMA-hoz is benyújtották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!