Európa egyes részein tűprobléma hátráltatja a koronavírus elleni oltásokat

2021. január 29. – 16:21

Európa egyes részein tűprobléma hátráltatja a koronavírus elleni oltásokat
A francia katasztrófavédelem helikopterrel szállítja a koronavírus elleni vakcinát az ország egyes részeire. Fotó: Fred Tanneau / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az Európai Unióban akadozik a vakcinaellátás, a brit-svéd AstraZeneca és a döntéshozók között készletlefoglalásokkal fenyegető nyilatkozatháború indult meg, újabb komplikáció fenyegeti az uniós vakcinációt: a tű- és fecskendőhiány.

A Reuters riportja szerint például miközben Németországban a szövetségi kormány hatáskörébe tartozik a vakcinák elosztása, addig a fecskendők és a tűk beszerzése a 16 tartományi kormányzat feladata – azonban több helyen is akadozik az ellátás. Hasonló problémáról számoltak be a hírügynökségnek Franciaországból is. A probléma elsősorban tűfronton jelentkezik, és ott sem elsősorban az a probléma, hogy nincs injekcióstű, hanem az, hogy nincs megfelelő injekcióstű.

Az egyik meghatározó vakcina, a Pfizer/BioNTech egyetlen ampullájából elvileg hat adagnyi oltást lehet beadni, ezért a mostani ellátási problémák miatt különösen fontos, hogy minél kevesebb legyen a pazarlás, de közben az oltóanyag valóban bejusson az oltandó ember szervezetébe. Ehhez pedig kellően hosszú, de kellően keskeny tűkre van szükség.

Az Európai Bizottság ezért sürgeti a BioNTechet, hogy lássa el minél több megfelelő tűvel a tagállamokat, azonban a cégnek is csak 50 millió tűt sikerült beszereznie – miközben 600 millió adag vakcinára van megrendelése az EU-ból.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint nem a gyártási kapacitással van a probléma, hanem azzal, hogy a rendelések zűrzavarának köszönhetően nem mindig a legsürgetőbb megrendeléseket teljesülnek. A német egészségipari szövetség – melynek tagja az iparág vezető cége, a B.Braun is – ezért jobb koordinációt sürget az igénylések leadásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!