Már Svédország is tart a koronavírusos nyércektől

2021. január 27. – 20:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Svédországban egy időre megtiltják a nyércek tenyésztését, hogy így akadályozzák meg az állatokról emberre terjedő koronavírus-mutációk kialakulását – közölte szerdán Stockholmban a svéd kormány az MTI szerint.

Svédországban október óta több koronavírus-fertőzést jelentettek nyérctenyészetekből, de az állatokban nem azonosítottak mutálódott vírustörzset. Dániától eltérően Svédország nem rendelte el az állomány leölését. A tenyésztők megtarthatják a tenyészállataikat a tenyésztés 2022-ben várható folyatásáig.

A svéd mezőgazdasági hivatal automatikusan el fogja pusztítani a tilalom idején, idén született nyérceket.

2020-ban nagyjából 550 ezer nyércet vágtak le Svédországban a prémjük miatt, és 90 ezer állatot hagytak meg tenyésztés céljából.

Az egész európai nyérctenyésztésre a koronavírus-világjárvány hívta fel a figyelmet, amikor kiderült, ezek az állatok egyrészt képesek elkapni a fertőzést, másrészt annak mutálódott változatával is képesek visszafertőzni az embereket. A második hullám alatt Dánia kapta a legtöbb figyelmet, de már tavasszal is karantén alá helyeztek két hollandiai nyércfarmot is miután kiderült, hogy az állatok koronavírussal fertőződtek meg.

A nyércek által terjesztett, mutálódott vírus olyan veszélyes, hogy már több cég is dolgozik olyan nyérceknek szánt vakcinákon, amelyekkel kifejezetten ezek között az állatok között lehetne megállítani a járvány terjedését.

Tavaly ősszel Dániában nagyjából 17 millió nyérc elpusztításáról döntöttek, miután kiderült, hogy állatok is elkaphatják és terjeszthetik a koronavírust. Az állatok leölése után viszont nem ért véget a történet, mert a Holstebro katonai bázison eltemetett, az oszlás közepette fejlődő gázok miatt felpuffadt állatok héliumos lufikként a földfelszínre lebegtek fel a laza talajban, ezért másodszor is el kellett őket temetni.

Korábban felmerült, hogy a nem elégetett, hanem eltemetett dögök megfertőzhetik az ivóvízbázist, ezért az ellenzék a tetemek kiásását sürgette. Végül úgy döntöttek, hogy fél év után biztonságos lesz az állatok kiásása, mert addigra már biztos elpusztul bennük a vírus, és így fertőzési kockázat nélkül szabadulhatnak meg a dögöktől. A rendkívüli sietséggel intézett dániai nyércpusztítás komoly vitát váltott ki az országban. Az ügybe belebukott az ország mezőgazdasági minisztere, Mogens Jensen, és a miniszterelnök Mette Frederiksen is folyamatos védekezésre szorult a 15-17 millió állat halálát jelentő döntése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!